Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Złoty klucz (łac. clavis aurea) do skarbów tajemnych bogactwa portugalskiej tradycji winiarskiej. Wino to powstaje z najlepszych winogron danego rocznika, różnych odmian, wybranych ze wszystkich winnic Casal Monteiro nad Tagiem. Leżakowane w nowych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Ciemna barwa i tłuste łzy w kieliszku, uderza złożony bukiet korzenno czekoladowy. Z wolna rozwijają się nuty powideł z cynamonem i goździkami. Eleganckie, treściwe i bardzo gładkie w smaku. Pasuje do twardych serów, pieczeni albo deserów z gorzkiej czekolady. Warto dekantować przed podaniem.
Smak i zapach Portugalii w kieliszku.
znakomite z klasą i posmakiem
Cieszę się,że znowu na nie trafiłam, piękna barwa,lekka goryczka,dobrze zbalansowane aromaty.9p.
Wino poprawne, ale … nie ma się do czego przyczepić, ale i nie ma czym zachwycić.
Suknia ciemna, bordowa. Aromat intensywny – czerwone owoce (czereśnia, aronia). Wyczuwalna beczka, a w tle gorzka czekolada. Smak mniej interesujący niż aromat, garbniki niezbyt mocne. Wino gładkie, dobre, choć bez dłuższego posmaku.
Gładka struktura świetnie równoważy ciężar tego wina. Dzięki temu nie przytłacza mocnymi aromatami przypraw.
Przy pierwszym kontakcie może się wydawać dość mocno kwasowe, dlatego warto dać mu pooddychać.
Po solidnej dekantacji pojawiają się przyjemne akcenty owoców leśnych (pijąc to wino nabraliśmy ochoty na jeżyny).
To nie jest wino z serii „dużo beczki, dużo ekstraktu”. Wino ma klasę i unikalny charakter.