Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Toskania to region kojarzony głównie z winami czerwonymi. Jednak ma nam do zaoferowania o wiele więcej. Przykładem tego jest świetne wino musujące producenta Chimera d’Albegna. Podstawę wina stanowi królujący w Toskanii szczep – sangiovese. W kupażu występują również szczepy międzynarodowe, syrah oraz merlot. Wino powstało z wykorzystaniem metody Martinottiego-Charmata (kojarzonej z prosecco). Polega ona na tym, że druga fermentacja, prowadząca do powstania bąbelków, odbywa się w dużej stalowej kadzi, pod ciśnieniem. Metoda ta warunkuje świeży, owocowy charakter wina. W nosie dominują aromaty czerwonych owoców oraz cytrusów. Usta orzeźwiające, z nutą mineralności i ułożoną kwasowością. Idealny kompan deski włoskich wędlin, wspaniałe jako aperitif czy do dań rybnych lub drobiu.