Przepiękna, malownicza i bogata w historię Maremma jest miejscem powstawania bardzo interesujących win. Rosato z winnicy Chimera d’Albegna powstaje z gron merlot i syrah. Krótka, ośmiogodzinna maceracja wysyca wino na piękny, łososiowy kolor. Moszcz jest oddzielany od skórek przed rozpoczęciem procesu fermentacji, który przebiega w całości w stalowych tankach. Skutkuje to delikatną strukturą i przyjemnie świeżym, łatwo przyswajalnym stylem. Kto raz da się porwać urokowi zapachu malin i porzeczek, które roztacza, temu nie będą potrzebne żadne inne powody, by sięgać po nie częściej. W ustach konsekwentnie lekkie, z bajecznie żywą gracją. Stylowe i modne… jak to we Włoszech. Doskonale sprawdzi się z włoskimi przekąskami, owocami morza. Szczególnie jednak zasmakuje ze smażonym okoniem morskim czy z grillowaną barramundi.
Bardzo słabo! Kompocik
Panie Grzegorzu, dziękujemy za opinię, chociaż przykro nam, że wino nie trafiło w Pana gust. Chętnie pomożemy w przyszłości w doborze win bliższych Pana oczekiwań, coś może bardziej charakterystycznego od lekkiego Rosato.
Doskonałe na co dzień, ciekawy smak. Gorąco polecam
Doskonałe na co dzień, ciekawy smak. Gorąco polecam
Doskonałe na co dzień, ciekawy smak. Gorąco polecam
Polecam!