Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
W prestiżowej serii Legado ekologiczna winiarnia De Martino (pierwsza w Chile pod względem niskiej emisji CO2) prezentuje syrah z pionierskiego regionu Choapa. Dolina ta ma suchy i chłodny, andyjski klimat. Winnica leży na wysokości 825 m n.p.m. Winogrona ręcznie selekcjonowane. Fermentowały na drożdżach rdzennych. Do dojrzewania użyto starych beczek francuskich przez okres czternastu miesięcy. Świeże i owocowe w charakterze wino, o niewielkiej, jak na syrah, zawartości alkoholu. Aromaty czereśni, śliwek i przypraw korzennych. Gładkie i sprężyste na języku, pasuje do gulaszu chili con carne.
Pyszny i taniczny.
Wyjątkowa nuta zapachowa.
Bardzo dobre, delikatne wino, które najpierw uderza w podniebienie cierpkoscia, zeby potem zadziwić nutą owocową- naprawdę polecam !
Wyjątkowa nuta zapachowa. Aromat powideł porzeczkowych. Wyraźna beczka.
Super trunek :)
Polecam wino wszystkim ceniącym sobie delikatność i harmonię smaku, super.
Kolor średnio głęboki, wpadający w ciemną czereśnię, z intensywnymi aromatami, które zachęcają do wetknięcia nosa w kieliszek. Zaskoczenie, gdyż aromat nie kładzie na łopatki. Delikatna czarna porzeczka, w tle ropa i przewaga czekolady z detalami skóry, a wszystko wspierane przez solidną beczkę. Słodkawy „nos”, w smaku wypierany jest przez świeżą i atrakcyjną kwasowość, nieznaczny i nienachalny garbnik dodaje krągłości nie ściągając agresywnie ust, ale też nie zachwycając mocą. Wino nie jest ekstraktywne, raczej lekkie i niezobowiązujące w swej budowie, ale pyszne i bardzo przyjemne. Umiarkowany finisz z lekko wyczuwalnymi nutami ziemistymi.
Wino, które jest pełnym doświadczeniem złożoności i prostoty zarazem. Nie zatrzymuje niczym nadzwyczajnym, aromatem, silnymi taninami czy wielkim finiszem. Jest za to pięknie zbalansowane, nic w nim nie przeszkadza. Zbudowane na umiarkowanych owocach i taninach. Powinno smakować amatorom i pasjonatom. trzeba mu tylko dać szansę.