Czarny koń ze stajni ambitnych i ekologicznych winiarzy rodziny De Martino. Hiszpański kluczowy wyraz vino niepostrzeżenie zmienił kształt pod wpływem carignano na wersję pisowni Vigno. Bo to właśnie wiekowe krzewy tej odmiany stanowią charakter i siłę tego niezwykłego wina. Kilkudziesięcioletnie krzaki carignano to jeden z mało znanych skarbów chilijskich winnic, takich jak w najstarszym regionie Chile, w Maule. Starannie zebrane winogrona przeszły fermentację i dwuletnie dojrzewanie we francuskich beczkach dębowych. Skoncentrowane wino o bukiecie ciemnych owoców, przypraw do piernika i wanilii. Ułożone taniny i żywa kwasowość gwarantują najmniej dziesięć lat rozwoju w butelce.
No i znów bomba! Wino ma niesamowity czarny kolor, ogromną intensywność, atomową wręcz moc na podniebieniu.
Wojciech Bońkowski / Winicjatywa
Trochę mnie rozczarowało, za bardzo wyczuwalna kwasowość.
Wspaniałe. Aksamitne. Świetne do rozkoszowania się nim solo i w towarzystwie potraw mięsnych i serów. Jedno z moich ulubionych.