Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Słoneczny, prowansalski pinot to odpowiednia propozycja dla entuzjastów delikatnych win czerwonych o umiarkowanej kwasowości i taniczności. Winifikacja w stalowych tankach o kontrolowanej temperaturze i 10-dniowa maceracja na skórach. Oko typowe, niezbyt ciemne, o rubinowej barwie. Nos podszyty aromatami, czereśni, truskawek i żurawiny, z akcentem tytoniowym w tle. Na podniebieniu soczyste i zwiewne, z miękką taniną. Dobrze wypadnie w zestawieniu z wołowiną po burgundzku, dziczyzną i kaczką. Dobrze jest podać lekko schłodzone.
Parę lat temu obejrzałem film „Bezdroża”, w którym Paul Giamatti i Virginia Madsen zachwycali się Pinot Noir. Teraz sam spróbowałem i już sobie nie wyobrażam życia bez tego miękkiego wina o aromacie czerwonych owoców podszytych ostrzejszymi dymnymi nutami. Doskonałe na każdy seans filmowy. Można z nim kibicować Russellowi Crowe w jego zmaganiach z prowansalską winnicą, podziwiać celne oko Clinta Eastwooda w spaghetti westernach (swoją drogą do spaghetti też jest znakomite) czy śmiać się z wygłupów Drissa w „Nietykalnych”. Nawet Nosferatu nie jest straszny z tym winem.
Mam nadzieję że dobre to był prezent
Aromaty truskawek i malin. Bardzo dobre.
„dobre wino” powiedziała moja żona…
sprawdziłem i znowu miała rację.
Niepowtarzalny bukiet smakowy. Delikatny i subtelny zapach
Bardzo dobre Polecam!