Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Metoda appasimento znana jest powszechnie w regionie Veneto. To właśnie przy jej użyciu powstają takie wina jak słodkie Recioto della Valpolicella czy wytrawne Amarone della Valpolicella. Tej samej metody użyto przy produkcji wina z gorącej Sycylii. Grona popularnego na wyspie nero d’Avola są zbierane ręcznie, a następnie suszone. Dzięki temu zabiegowi bukiet jest bardzo intensywny, z głębokimi nutami ciemnych wiśni, śliwki i czarnej porzeczki. Smak bardzo złożony z jedwabistymi taninami i ułożoną kwasowością. Idealne do łączenia z bogatymi sosami, czerwonym mięsem i dojrzałymi, twardymi serami.