Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie znajduje się sześć pozycji wprowadzających w różnorodny świat win. Mamy tutaj trzy spokojne wina czerwone: tradycyjny kupaż z Bordeaux, garnachę z Hiszpanii i cabernet sauvignon z Chile. Kompozycję uzupełniają niezwykle popularny sauvignon blanc z Nowej Zelandii oraz dwaj reprezentanci Włoch: lekkie różowe pinot grigio oraz delikatnie słodkie, radośnie musujące lambrusco. Niezbędnik dla każdego początkującego winomana.
Złota klasyka dla lambrusco: czerwone musujące, do tego jeszcze w wersji półsłodkiej! Stąd nazwa serii ze złotym liściem… ale bez obawy, specjaliści z Cantina di Sorbara tu też nie rezygnują z ambicji jakościowych produktów! Winogrona pochodzą z dwóch różnych siedlisk, i przechodzą proces wtórnej fermentacji w kadzi. Trwałe bąbelki na tle purpurowej sukni uwalniają wyraźnie owocowy aromat. Na podniebieniu równowaga świeżości, słodyczy i delikatnego garbnika.
Skromna posiadłość rodziny Todesco położona jest w pobliżu ciepłego płaskowyżu Côtes de Duras. W tym mikroklimacie nieźle dojrzewa cabernet, właściwie tonowany owocowością merlota. Wino leżakowało w podziemnych zbiornikach cementowych przez kilka miesięcy. Solidne bordeaux, chociaż bez dużej koncentracji. Rubinowa barwa i sporo apetycznych aromatów ciemnych owoców, morwy, porzeczki. Świeże i miękkie w ataku, bardzo pijalne. Mile zaskakuje, dając dużo wrażeń w korzystnej cenie, co podkreślają adekwatne nagrody.
Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Styl klasyczny dla Doliny Maipo, porównywanej z Bordeaux, ze względu na podobny, choć cieplejszy klimat i optymalne warunki glebowe dla caberneta właśnie. Głęboka, purpurowa suknia. Wśród aromatów obecne są jagody, cynamon i lukrecja. W ataku słodkawe nuty karmelu, ładnie przechodzą w cierpką porzeczkę. Wyważony, zaokrąglony posmak beczkowy.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough – regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Wysoko, bo ponad 700 metrów n.p.m. położona winnica o kamienisto – gliniastym podłożu, dedykowana jest najczęściej uprawianej w Hiszpanii odmianie garnacha, zwanej też z francuska grenache. Zachowuje tu młodzieńczą energię i doskonałą owocowość. W bukiecie jest nieco kwiatów, fiołka i lawendy, szczypta przypraw korzennych, i jagodowa dominacja, czytelna też w palecie. Świeże w smaku, żywiołowe, pasuje dobrze do dań z pomidorami, także do delikatnych mięs i serów.
Volunte Pinot Grigio Blush to piękna nazwa dla różowego wina. Czyż nie? Tym bardziej cieszy, jeśli z butelki wyziera wino w kolorze rozkwitłej fuksji. Charakterystyczna owocowość układa przepięknie świeży bukiet. Na podniebieniu jest jedwabiste i gładkie. Trudno uwolnić się od skojarzeń z malinami i poziomkami. Jest smacznie, lekko i przyjemnie. I to wystarczy, by zabrać je na randkę. A nawet dwie. Umili konsumpcję owoców morza i łososia.