Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie znajduje się sześć czerwonych win pochodzących z 5 różnych krajów winiarskich Nowego Świata. Amerykę Południową reprezentują popularne carmenere i cabernet sauvignon z chilijskiej winiarni De Martino oraz merlot z Argentyny. Oba tytuły z Chile charekteryzuje harmonia i nieprzesadzona owocowość, natomiast Domaine Bousqet Merlot może urzec gładkością i długim finiszem. W dalsze odkrywanie Ameryki, tym razem Północnej, możemy udać się wraz z butelką tanicznego, dość ciężkiego i wyrazistego cabernet sauvignon kryjącego się pod etykietą Indigo Eyes. To typowy przedstawiciel kalifornijskiego winiarstwa. Kompozycję uzupełniają wina z RPA – radosny, lekko korzenny shiraz od Lothian Vineyards oraz Nowej Zelandii – orzeźwiający pinot noir od Konrada.
Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Styl klasyczny dla Doliny Maipo, porównywanej z Bordeaux, ze względu na podobny, choć cieplejszy klimat i optymalne warunki glebowe dla caberneta właśnie. Głęboka, purpurowa suknia. Wśród aromatów obecne są jagody, cynamon i lukrecja. W ataku słodkawe nuty karmelu, ładnie przechodzą w cierpką porzeczkę. Wyważony, zaokrąglony posmak beczkowy.
Klasyczne grona „chilijskiego” carmenère ze zrównoważonych upraw winorośli podkreślają elegancki charakter owocu. Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Nuty mentolowe, czerwona papryka, świeże owoce, cassis i tytoń. Doskonałe do drobiu, zwłaszcza kurczaka lub indyka z grillowanymi warzywami. Przyjazne i opanowane, dość harmonijne.
Organiczna uprawa winorośli w suchym, andyjskim klimacie na dużej wysokości; merlot to lubi! Do tego długa maceracja i kilka miesięcy w beczce wyciskają z gron wszystko co dobre. Wino ujmuje szczerością aromatów i ładną barwą fioletu. Wyczuwalne słodkie, dojrzałe śliwki i wiśnie z delikatnym akcentem przypraw korzennych. Gładkie na podniebieniu z nerwem żywej kwasowości. Dość długi finisz. Można podać do delikatnie przyrządzonych mięs, sznycli, pulpetów lub przystawek.
Klasyka kalifornijskiego winiarstwa w swoim typowym wydaniu, czyli słoneczny cabernet o intensywnym aromacie i zdecydowanym smaku. Nos obfituje w nuty dojrzałych wiśni, śliwek, fiołków i suszonych owoców wzmocnionych wyraźnie wyczuwalnymi aromatami wanilii i czekolady pochodzącymi z dębowych beczek. Na podniebieniu dzieje się dużo. Jest wyraźna, ale nieostra tanina, przyjemna i łagodząca kwasowość oraz gładki, soczysty i konsekwentny finisz dając w rezultacie bardzo pijalne wino, które powstało właśnie po to by się nim cieszyć bez zbędnego namaszczenia.
Po lekkim oszołomieniu wybitnym białym winem z Nowej Zelandii, świat pokochał tutejsze pinoty! Ta arystokratyczna i kapryśna odmiana w ojczyźnie kiwi święci triumfy. Pinot aromatyczny, poezja czerwonych owoców. Barwa przejrzystej czerwieni z refleksami jasnorubinowymi. Wśród czytelnych zapachów można wyróżnić: galaretkę wiśniową, żurawiny i truskawki z eleganckimi akcentami skóry. Kapitalnie orzeźwiające na języku, niepostrzeżenie wsparte taninami z beczki. Trwały posmak wieńczy dzieło. Można próbować z cielęciną albo pieczonym drobiem.
Podstawą do stworzenia tego shiraza jest przeświadczenie jego twórców, że wino powinno przede wszystkim cieszyć. Tutaj radość zaczyna się od spojrzenia na etykietę… W bukiecie dominują dojrzałe jeżyny, śliwka i szczypta białego pieprzu. W ustach do głosu dochodzą skojarzenia z drobnymi owocami ze ściółki leśnej i przyprawami korzennymi. Wrażenie pijalności podkreśla smukła struktura bez przesadnego garbnika. Wino przemyca w sam raz tyle kwasowości, żeby oprócz picia solo pomyśleć o nim przychylnie przyrządzając aromatyczną wieprzowinę.