Beneventano to mało znana, ale niezwykle interesująca i ważna jednocześnie apelacja w Kampanii. Zdominowana przez 2 lokalne odmiany winorośli – falanghinę i aglianico. W przypadku tego wina kupaż został oparty również na szczepach fiano i greco, a wszystkie odmiany dojrzewały na pagórkowatych terenach o umiarkowanie wapiennym terroir z domieszką piasku i gliny. Winifikacja na osadzie drożdżowym, który zapewnia doznania strukturalne. Wino jest jasnosłomkowej barwy, a nos charakteryzuje się mieszanką nut kwiatu pomarańczy i głogu, oraz nut owocowych spod znaku grejpfruta, jabłek i marakui. Idealne do morskich przystawek na zimno, serów oraz białego mięsa.
Cierpkie, szczypiące, wyrafinowane, niezależne, gładkie.
Sącząc wino Beneventano myślałem o wspaniałym filozofie i poecie, Greku, który żył, pracował i tworzył przed dwudziestoma pięcioma wiekami. Nazywał się on Parmenides. W Kampanii, w miejscowości Velia, Parmenides założył szkołę dla tych, którzy interesowali się poznawaniem prawd życia na drodze kontemplacji i inkubacji. Ci ludzie należeli do tak zwanych Presokratyków.