Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Choć może na to nie wygląda, jest to poważna i skoncentrowana wersja popularnego wina z Abruzji. Montepulciano korzysta z wapiennej gleby i dobrego nasłonecznienia. Gorący klimat południa łagodnieje jednak pod wpływem Gran Sasso, najwyższego pasma Apeninu. Czternaście miesięcy leżakowało w używanych beczkach, głównie francuskich barriques, lecz także w wielkich boti na 4500 litrów. Ciemne i gęste w kieliszku, stopniowo rozwija bukiet. Od budyniu czekoladowego i ziołowego balsamu po dym i tytoń. W ataku bardzo miękkie, smak gładki, a zaokrąglone, mocne garbniki są dobrze zintegrowane. W posmaku akcenty konfiturowe, orzeźwione śródziemnomorską bryzą. Do pieczeni lub twardego sera.
Jedno z moich ulubionych, zaraz po Brunello. Po prostu doskonałe, aksamitne w smaku, o gładkim finiszu.
Wino smakowo bardzo dobre, ale zabrakło nieco aromatu. Amatorskiemu, dość prymitywnemu nosowi trudno wyczuć jakiś konkretny zapach, biorąc pod uwagę, że trochę czasu w beczce spędziło. Nawet gdy wino dostanie trochę czasu po otwarciu butelki.
Perfect
znakomite
Bardzo przypadło do gustu płci pięknej. Smakowite sączenie przy pogawędce z przyjaciółmi
Bardzo interesujące, niestandardowe wino. Barwa szkarłatna, aromaty ciekawe: dymno-woskowe, nie bardzo wyczuwalny jakikolwiek owoc (może wiśnia, ale w bardzo dalekim tle). Leżakowanie w beczce bardzo widoczne (w smaku), dość wyraźne garbniki. Raczej do wpisania na listę win intrygujących i niebanalnych, niż ulubionych.
Poprawne