Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Wielkie brunello, najważniejsze wino kolekcjonerskie z Toskanii, z rodzinnej winiarni Nardi, położonej w północnozachodniej części Montalcino. Dojrzewanie niespieszne: we francuskich beczułkach zajęło półtora, a w klasycznych dla regionu wielkich bekach rok, kolejne trzy lata w butelkach. Wino jest skoncentrowane i złożone na tyle, że trzeba je serwować z karafki. Otwiera się wtedy bukiet od nut ziemistych, oliwkowych i grafitowych, przez ciemne owoce, po zapachy korzenne. Gładkie dzięki aksamitnym taninom i długotrwałe na języku demonstruje naprawdę długi finał w eleganckim stylu.dla większej złożoności wina i złagodzenia tanin warto potrzymać jeszcze kilka lat, najlepiej pić w latach 2016-26.
hmm, mam dylemat, po otwarciu i zdekantowaniu , rozlano do kieliszków, i pierwszy kieliszek był bardzo fajnym doznaniem, w nosie dominuje „palona” śliwka, w smaku okrągłe, nie kwaśne jak bywają sangiovese, ale każdy kolejny kieliszek był coraz bardziej płaski w czasie picia ale z coraz szerszym bukiem w nosie, ostatni kieliszek już zupełnie bez smaku, może krewetki i ośmiorniczki sprawiły ten efekt, może wół byłby lepszy a może nie pije sie tego brunello „na raz” tylko smakuje po kieliszku przez kilka dni? gdyby kosztowało koło 150-200 pln chyba ocena byłaby też łagodniejsza a może i tez „efekt Paryża” zadziałał , czyli back to cena, nieco za wysoka za takie winko, ale kolejny trunek sprawdzony
Super wino odpowiednie co do ceny a przy tym doskonała profesjonalna obsługa klienta profesjonalna
Super wino warte swojej ceny