Zestaw trzech deserowych win z Włoch, Francji i RPA – jedno czerwone i dwa białe. Mamy tutaj lekkie, półsłodkie Ca’ del Sette Stranero – kupaż cabernet i merlot z Veneto, oryginalne białe petit manseng z Gaskonii od producenta Miselle oraz Arabella Natural Sweet, kolejną biel w postaci delikatnie słodkiego sauvignon blanc z RPA. Wina te odnajdą się w towarzystwie deserów i owoców lub podane na koniec posiłku. Można je także popijać delikatnie schłodzone samodzielnie.
Słodkie i aromatyczne wino deserowe, raczej wagi lekkiej, z dużą dozą pijalności. Fermentacja zatrzymana na poziomie około osiemdziesiąt gramów naturalnego cukru gronowego na litr, co przekłada się na wyraźne doznanie słodyczy na języku. Pełne zapachów egzotycznych owoców, wśród których odnajdują się też swojskie nuty agrestu i rabarbaru. Warto spróbować z owocowym deserem, albo samo!
Nazwa wina powstała przypadkowo podczas premierowej degustacji i wyraża zaskoczenie jego intensywną i ciemną barwą. Podobnie jak w przypadku swojego wytrawnego odpowiednika – Stranero Dolce powstało z połączenia cabernet sauvignon i merlot, z tą różnicą, że po 8 dniach fermentacja alkoholowa została zatrzymana poprzez obniżenie temperatury wina do 2°C, co pozwoliło zachować znaczną ilość cukru resztkowego. Wyczuwalne są nuty wiśni w rumie, landrynek i czarnej herbaty. W ustach słodkie, ale nie przytłaczające. Można łączyć razem z suszonymi owocami, wypiekami, ciemną czekoladą i intensywnymi serami.
Oryginalne, słodkie wino z Gaskonii. Siłą tutejszych winnic, na dobrym i suchym podłożu piasków i iłów, są białe odmiany, takie jak lokalna manseng. Winogrona zbiera się późno, by uzyskać odpowiednią ilość naturalnej słodyczy w owocach. Fermentacja w obniżonej temperaturze. Ponad pół roku dojrzewało na osadzie drożdżowym w kadziach stalowych. Jasnozłota barwa i miły bukiet kwiatowo-cytrusowy. Spora dawka aksamitnej, miodowej w charakterze słodyczy. Można podać przed lub po posiłku, dla Francuza oczywiście pasuje do sera Roquefort, dla Polaka raczej do szarlotki. Obie wersje prawidłowe.