Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Dolinę Limari charakteryzuje dość chłodny klimat w stosunku do innych regionów kraju. Biorąc również pod uwagę gliniasto-wapienne podłoże, uprawa i produkcja chardonnay wydaje się tam w pełni uzasadniona. Grona pochodzą z kilkunastoletnich krzewów pochodzących z pojedynczej winnicy i zbierane są zwykle w drugim tygodniu lutego. Wino przeszło fermentację w używanych beczkach z dębu francuskiego, a następnie tylko częściowo fermentację malolaktyczną. Łącznie 12 miesięcy w dębie. Wino jest jasno-złotej barwy, o aromatach dojrzałych cytrusów, jabłek i gruszek połączonych z cięższymi, ale nie przytłaczającymi nutami dymnymi, maślanymi i mineralnymi. W ustach bardzo dobry balans oraz trwały, lekko słony, mineralny posmak. Można podać do ryb w sosie, skorupiaków czy np. ravioli.
Wyczuwalny kwaśny posmak co znaczącą obniża walory produktu.
Wino lekkie, klarowne o złocisto oliwkowej barwie
Bardzo dobry, aromatyczny chardonnay. To nie pierwsza i na pewno nie ostatnia kupiona przeze mnie butelka.
Dobre, polecam dla osób lubiących wina wytrawne.
o jedną gwiazdkę wyżej od oczekiwań
Dobre bez zachwytu, zasłużyło na swoje gwiazdki
Dobre bez zachwytu, zasłużyło na swoje gwiazdki
Wino jest wyśmienite. Nie powiem dlaczego, trzeba spróbować, ponieważ jest coś w tym winie, czego nie potrafię zdefiniować tzn. wytrawne, a na końcu tak mleczna czekolada. Polecam.