Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Zestaw win stworzony do połączeń kulinarnych.
Mamy tu 6 tytułów, które reprezentują dużą różnorodność stylów. Jest wytrawne sauvignon blanc z Nowej Zelandii – będzie świetnie łączyć się z delikatnymi potrawami, rybami, owocami morza czy kozim serem. Mamy niemieckiego rieslinga z ekologicznych upraw. W wersji półwytrawnej będzie doskonały do drobiu z owocami oraz pikantnych dań. Różowe Bardolino Chiaretto do łososia, tuńczyka czy krewetek. Lekkie Chianti Classico możemy podać do wędlin czy cielęciny. Do cięższych mięs, grillowanych warzyw i starzonych serów mamy beczkową Ribera del Duero. A na deser, trochę mniej typowo, półsłodką Cavę, która doda wigoru do ciast i lodów. Ale najlepiej znaleźć swoje połączenie…
Chianti Classico to najsławniejsze wino Toskanii i bodaj całej Italii. Popularność zamienia w renomę szlachetna posiadłość Vignamaggio – niewielka, ale z wielowiekową historią. Wielce prawdopodobne jest, że tutejsze wino popijał sam Leonardo malując Mona Lisę… Dziś warto spróbować Terre di Prenzano, chianti starzonego w tradycyjnych, wielkich beczkach przez ponad rok. Wino z ładnym aromatem drobnych owoców, zwłaszcza porzeczek, malin i wiśni, obudowane nutami dymu i skóry. Na podniebieniu dość ściągające, warto je przewietrzyć w karafce przed podaniem, na przykład do pieczonego drobiu.
Cava to po katalońsku piwnica. Szczególnie taka, w której dojrzewają butelki z winem musującym, stąd jego nazwa. Ponad 12 miesięcy dojrzewania na osadzie drożdżowym w butelce gwarantuje złożoność aromatu i smaku. Apetyczne wino deserowe, z orzeźwiającymi bąbelkami. Przyjemne zapachy owoców cytrusowych i tostów. W ustach łagodność i delikatna słodycz. Nadaje się oczywiście do toastów i świętowania, ale też po prostu znakomicie smakuje z deserami, wnosząc pewne ożywienie do tego czasem przyciężkiego tematu.
Wino szczególnie dopieszczone przez winiarzy z bodega Recoletas, któremu surowe normy jakościowe narzuca się już w winnicach. Zgodnie z nazwą jest to selekcja najlepszych gron winobrania (hiszp. vendimia – zbiór), z wybranych parcel we własnych winnicach, co gwarantuje najwyższą jakość winogron. 14 miesięcy dojrzewało w dębinie francuskiej, 12 w butelce. Mocne i charakterne wino; ciemna i gęsta suknia, roni obfite łzy, posiada naturalny osad. Bogaty bukiet obejmuje toffi i kakao, ewoluujące w stronę dojrzałych owoców. W ustach żywe, ma rasowe, pełne wigoru taniny. Wskazane napowietrzenie w karafce.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough – regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Rasowy riesling reński z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Parcele niewielkiej rodzinnej winiarni w okolicy Martinstahl to idealne siedlisko tego szczepu, wypromowane już w średniowieczu przez cystersów ze sławnego klasztoru Eberbach. Piękne i soczyste aromaty dojrzałych owoców, rozpoznawalne są zarówno brzoskwinie i morele, jak i ananasy. W ustach delikatna słodycz, wino kompletne, uniwersalne. Smakuje samodzielnie, ale i w towarzystwie miękkich serów, pasztetów, przystawek.