Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Niepowtarzalne, lekko musujące i słodkie wino piemonckie o bardzo niskiej zawartości alkoholu. Powstało z odmiany moscato bianco (muscat blanc a petit grains), której owoce pochodzą z winnicy usytuowanej na wzgórzach Serralunga d’Alba. Zebrane ręcznie grona trafiają do prasy, a otrzymany moszcz zostaje natychmiast schłodzony do temperatury ok. 0°C. Następnie, po klarowaniu, w zbiorniku ciśnieniowym następuje fermentacja alkoholowa, którą zatrzymuje się na poziomie ok. 5% alkoholu i 100 gramów nieprzefermentowanego cukru. Z powodu braku drugiej fermentacji, jest to metoda sama w sobie, nazywana często metodą Asti lub zmodyfikowaną metodą zbiornikową. Wino jest jasnej, żółto-słomkowej barwy, z zielonkawymi refleksami. W nosie pokazuje typowe aromaty kwiatu pomarańczy, róży, moreli i świeżych winogron. W ustach świeże, chrupkie, z odpowiednią dawką kwasowości, która trzyma całość w ryzach. Może stanowić deser sam w sobie lub jako jego dodatek.