Nauka podstaw o winach ze Starego Kontynentu oraz Nowego Świata bez wychodzenia z domu? Tak! Z naszym webinarem i zestawem „Dwa Światy” jest to możliwe. W ciągu dwugodzinnej transmisji online, w domowym zaciszu postawicie pierwsze kroki w świecie winiarskich różnorodności.
Nauka podstaw o winach ze Starego Kontynentu oraz Nowego Świata bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Dwa Światy” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć tytułów, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż po całym świecie poznając różnice między starym kontynentem, a nowymi lądami! Zaprezentujemy najważniejsze regiony winiarskie regiony takie jak Bordeaux, Marlborough, Mendoza czy Toskania.
Webinar rozpocznie się w piątek, 2.10.2020 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Przemysław Jurycki i Jan Witkowski
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw Dwa Światy, który zawiera wszystkie omawiane podczas webinaru wina. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 241 zł.
Nie pozwól, aby nasze spotkanie obyło się bez znakomitego jedzenia. Razem z Robertem Mazurem, wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni restauracji Gordona Ramsaya – przygotowaliśmy specjalne menu dedykowane do zestawu win. Autorskie przepisy Roberta Mazura otrzymasz po opłaceniu webinaru.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 29.09.2020 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
TEMATY PORUSZANE NA KURSIE:
Nauczysz się:
Posiadłość rodzinna od kilku pokoleń, obecnie zarządzana przez Jean-Claude'a Chaigne'a i jego syna Regisa. Skromna i mała, siedmiohektarowa winnica, umiejscowiona w podregionie Entre-Deux-Mers. Niedoceniane, białe bordeaux pokazuje klasę. Ładnie skomponowane, orzeźwiające wino białe. Świeże nuty roślinne i kwiatowe wraz z cytrynowo-agrestowym posmakiem zapewnia sauvignon blanc. Z kolei semillon to dojrzały owoc i gładka faktura na języku. Smaczne i wyraziste.
Starannie przemyślany kupaż cabernet sauvignon i cabernet franc (86%) z dodatkiem syrah (14%). Dwie pierwsze odmiany przeszły wspólną, 14-dniową macerację, a po fermentacji zostały połączone w całość. Suknia ciemna, rubinowa, z fioletowo-purpurowymi refleksami. W nosie złożone, z bogactwem czerwonych owoców na pierwszym planie z domieszką nut ziemistych w tle. W palecie skoncentrowane, ściągające i długie. Wino wyprodukowane w ilości zaledwie 4000 sztuk, które zostało stworzone z myślą o celebracji w towarzystwie posiłku. Sprawdzone w połączeniu z królikiem w sosie pieczarkowym, kiełbasą z dzika i serem Pecorino.
Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Styl klasyczny dla Doliny Maipo, porównywanej z Bordeaux, ze względu na podobny, choć cieplejszy klimat i optymalne warunki glebowe dla caberneta właśnie. Głęboka, purpurowa suknia. Wśród aromatów obecne są jagody, cynamon i lukrecja. W ataku słodkawe nuty karmelu, ładnie przechodzą w cierpką porzeczkę. Wyważony, zaokrąglony posmak beczkowy.
Naprawdę rześkie chardonnay z Argentyny. Dobrą kwasowość uzyskują winogrona w wysoko położonych winnicach podczas zimnych nocy, a z kolei dzienne słońce przydaje im cukru. W winie ta równowaga jest zachowana. Pośród zapachów owoce tropikalne mieszają się z kwiatami i młodym, zielonym jabłkiem. Na podniebieniu świeże z owocowym akcentem brzoskwini. Znakomity aperitif, warto spróbować do kalmarów lub innych owoców morza.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough - regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Imponująco aromatyczne, rześkie i intrygujące białe z gorącej krainy czerwonych win. Do dobrze przyprawionych ryb i owoców morza, zwłaszcza skorupiaków, nawet ostryg! Nocny zbiór i kontrola temperatury fermentacji zapewniają siłę i świeżość czarujących zapachów. Błyszczące, jasne złoto sukni skrywa bowiem piękną gamę nut owocowych i kwiatowych. Muscat, zwany w Hiszpanii moscatel, pachnie mocno jak kwitnące lipy u progu lata. Chardonnay z kolei dba o owocowość i kremowy dotyk wina w ustach.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!