Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie, który zapewni winiarskie zapasy na Święta, znajduje się sześć win. Wybór został dokonany pod kątem łączenia z wigilijnymi potrawami. Chardonnay i pinot grigio będą idealne do ryb i delikatnych przysmaków. Musujące pignoletto sprawdzi się do zup. Czerwone Rosso Piceno i primitivo sprostają pasztecikom, kapuście i pierogom. Do piernika nada się w sam raz słodkie Ca’ del Sette. Wyjątkowy zestaw na wyjątkowy czas.
Nazwa wina powstała przypadkowo podczas premierowej degustacji i wyraża zaskoczenie jego intensywną i ciemną barwą. Podobnie jak w przypadku swojego wytrawnego odpowiednika – Stranero Dolce powstało z połączenia cabernet sauvignon i merlot, z tą różnicą, że po 8 dniach fermentacja alkoholowa została zatrzymana poprzez obniżenie temperatury wina do 2°C, co pozwoliło zachować znaczną ilość cukru resztkowego. Wyczuwalne są nuty wiśni w rumie, landrynek i czarnej herbaty. W ustach słodkie, ale nie przytłaczające. Można łączyć razem z suszonymi owocami, wypiekami, ciemną czekoladą i intensywnymi serami.
Alternatywa dla prosecco, wino typu półmusującego, czyli frizzante, z mało znanej odmiany pignoletto, pochodzącej z regionu Emilia Romagna. Owocowa świeżość jest wyczuwalna z daleka, wśród aromatów wiodą prym gruszki i morele, z kwiatowymi niuansami w tle. Smaczne i żywiołowe na podniebieniu, chętnie sięga się po kolejną lampkę takiego aperitifu. Można też podać je do rozmaitych, zimnych przekąsek i sałatek.
Ręczny zbiór obu odmian w czasie ich najlepszej dojrzałości. Przyjaźnie złocista barwa kusi by zanurzyć nos w kieliszku. Roztacza przyjemne zapachy owoców tropikalnych. Podobnie w ustach, wino jest rześkie i zrównoważone. Nie brakuje mu ciała i wigoru młodego wina na co dzień. Podkreśli smak owoców morza i potrawki z kurczaka gotowanego w sosie śmietanowym.
Pełne pasji primitivo z parceli Burdi, zarządzanej przez zasłużoną w Apulii rodzinę Guarini. Choć pogłoski o jego pokrewieństwie z amerykańskim zinfandel są mało prawdopodobne, to i tak najlepsza odmiana regionalna, która pokazuje południowy temperament! Intensywna, ciemna purpura w barwie i bogaty nos, obfitujący w nuty korzenne i słodkich jeżyn. Na podniebieniu mocne w ataku, nieco szorstki garbnik, z gładkim finałem. Świetne towarzystwo do smażonych mięs.
Klasyczne wino znad Adriatyku z okolic miasteczka Piceno, koło Ankony. Miejscowi serwują je do grillowanych ryb. Odmiany montepulciano i sangiovese przypominają o lokalności włoskich win. Wyczuwa się miłe aromaty owoców pestkowych, zwłaszcza wiśni. Młodzieńcze i orzeźwiające na języku. Podać schłodzone, by jeden kieliszek prosił o drugi.
Nowa propozycja z Domaine Miselle: po sukcesie białego wina z lokalnych odmian Gaskonii przyszła pora na ambitną klasykę! Kilka miesięcy trzymane na osadzie chardonnay z dojrzewaniem bez udziału beczek dębowych. Wino ma jasną barwę, z perłowymi i zielonkawymi refleksami, oraz wyraźny, rześki bukiet kwiatowy. Do niego dochodzą niuanse mango i świeżych brioszek. Na podniebieniu harmonijnie krągłe, z rześkością owocu i gładkim dotykiem.