Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Dwa siostrzane szczepy solaris i solira to idealne odmiany do produkcji win macerowanych na skórkach. Zbiór pod koniec października, kiedy grona osiągają pełną dojrzałość. Wino powstało bez dodatków drożdży i siarczynów. Po fermentacji w stalowej kadzi dojrzewało w kontakcie ze skórkami przez 15 dni, a następnie 8 miesięcy na osadzie drożdżowym. W konsekwencji otrzymujemy wino o kolorze matowej pomarańczy i wyraźnie złożonych aromatach suszonych owoców, ziół i przypraw. W ustach do głosu dochodzą białe owoce, suszona morela i nuty herbaciane. Charakteru i pełni nadają taniny i solidna kwasowość. Produkcja jest limitowana – tylko 531 butelek.