Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie znajduje się sześć butelek z pięciu krajów. Dobrane zostały tak, aby ułatwić rozpoczęcie przygody z winem. Hiszpanię reprezentują dwie pozycje: wytrawna musująca cava i lekka biel z odmiany viura. Mamy tutaj też francuski róż, przebojowe primitivo z Włoch, nasz bestseller z Portugalii oraz uniwersalnego merlota z Argentyny. „Winny początek” to szóstka, która ukazuje różnorodność stylów i smaków, a także pozwala cieszyć się jakościowym winem w rozsądnej cenie.
Sympatyczny i pociągający trunek z charakterem, dobrze zrobiony bez użycia beczki. Nos mocno korzenny, z charakterystycznymi dla syrah wątkami pieprzu, gałki muszkatołowej i goździków. Po zamieszaniu nuty dymne i nieco ukryte słodkich owoców, wiśni i żurawin. Na podniebieniu gładkie, wyszlifowane garbniki, dzięki czemu całość pije się przyjemnie. Finał krótki, zdecydowanie pestkowy. Przyjazne wino do serów lub niezbyt ciężkiego grilla.
Organiczna uprawa winorośli w suchym, andyjskim klimacie na dużej wysokości; merlot to lubi! Do tego długa maceracja i kilka miesięcy w beczce wyciskają z gron wszystko co dobre. Wino ujmuje szczerością aromatów i ładną barwą fioletu. Wyczuwalne słodkie, dojrzałe śliwki i wiśnie z delikatnym akcentem przypraw korzennych. Gładkie na podniebieniu z nerwem żywej kwasowości. Dość długi finisz. Można podać do delikatnie przyrządzonych mięs, sznycli, pulpetów lub przystawek.
Lekkie i rześkie wino z hiszpańskiej Nawarry. Ta historyczna kraina żyje trochę w cieniu sławniejszej, sąsiedniej apelacji Rioja. Winiarze własną pracą i jakością wina muszą udowadniać swoją wartość i budować markę regionu. Można im zatem zaufać, zwłaszcza gdy tak jak Campos de Enanzo występują pod szyldem Asociación Bodegas de Navarra. Wino uderza aromatem świeżych owoców, w ustach daje orzeźwienie; dobre do dań z owocami morza.
Cava, choć wywodzi się z Katalonii i to tam ma najliczniejszą reprezentację, jest jedyną ponadregionalną apelacją w Hiszpanii. Oznacza to, że można w ten sposób oznaczać spełniające określone kryteria wina musujące pochodzące również z innych regionów Półwyspu Iberyjskiego. W tym przypadku mamy do czynienia z winem z Extremadury. Powstało na bazie macabeo i parellady, w równych proporcjach. Druga fermentacja w butelce i dojrzewanie na osadzie. Suknia typowa, jasnożółta, z dość intensywnym musowaniem niewielkich bąbelków. W nosie dominują aromaty suszonego jabłka, skórki grejpfruta, brioszki i prażonych migdałów. W ustach świeże, delikatne, z cytrusową końcówką i wyraźną kwasowością. W sam raz na aperitif lub za rekomendacją producenta – do ostryg i muli.
Wyrazisty shiraz w wersji różowej, z piasków i iłów winnic gaskońskich. Letnie orzeźwienie, ale także kompan do jedzenia. Jasna, soczysta barwa poziomkowa z akcentami pomarańczowymi. Rześkie i apetyczne nuty zapachowe malin, granatów i truskawek. Owocowy posmak nabiera w końcówce korzennej pieprzności, co nawet poprawia pijalność. Doskonale smakuje z daniami bazującymi na letnich warzywach oraz z grillowanymi rybami. Można też próbować do drobiu, przyprawionego czosnkiem i kolendrą.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.