Przygotowaliśmy nie lada gratkę dla miłośników win z Nowego Świata! Z zestawem „Z południowej półkuli” i naszym webinarem poznasz różnorodność win spoza Europy!
Wybierz się z nami w wirtualną podróż do świata win białych i czerwonych z odległych winnic Argentyny, Chile, Nowej Zelandii i RPA! Podczas spotkania poznasz wina: musujące z Argentyny od producenta Domaine Bousquet, białe na bazie szczepów chenin blanc i sauvignon blanc, a także wina czerwone shiraz, pinot noir i carmenere.
Masz już zestaw w domu? Zapisz się na webinar: Z południowej półkuli w sobotę, 21.05 o godz. 18:30.
Zamów i opłać zestaw do piątku, 14.05.2021 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Najwyższej jakości wino musujące produkowane metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Choć wyprodukowane zostało w Argentynie, u podnóża Andów, to powstało francuską ręką i na bazie francuskich odmian. Skład opiera się głównie na chardonnay i w jednej czwartej pinot noir. Suknia jasno żółta odsłania intensywne aromaty cytrusów, jabłka i owoców tropikalnych. W ustach świeże, z dobrą kwasowością, teksturą i finiszem. Uniwersalne w kontekście łączenia z jedzeniem. Producent rekomenduje podawanie w połączeniu z potrawami z ryb, w szczególności z łososia i wszelkich owoców morza.
Niegdyś najpopularniejsza odmiana białej winorośli w RPA, obecnie schodzi na drugi plan, ustępując innym, zwłaszcza coraz modniejszej viognier. Jednak na szczęście nadal chenin jest obecny, i daje tak żywe, a zarazem zrównoważone wina jak Arabella. W zapachu cytrusy i trawa cytrynowa, w ustach kapitalna świeżość przeplata się z pełnym, bogatym smakiem o owocowym charakterze. Gruszki, limonki i pigwy zachęcają do kolejnego kieliszka.
Winnice na granitowym podłożu chłodnej Doliny Casablanki to odpowiednie siedlisko dla białych win. Sauvignon w koncepcji odmianowej, świeżej, z dobrą kwasowością, adekwatne do posiłku. Winifikacja i dojrzewanie w stalowych kadziach przy obniżonej temperaturze. Intensywny aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące. Na języku żywe i przyjemne do swobodnego popijania. Dobrze komponuje się z rybami.
Podstawą do stworzenia tego shiraza jest przeświadczenie jego twórców, że wino powinno przede wszystkim cieszyć. Tutaj radość zaczyna się od spojrzenia na etykietę... W bukiecie dominują dojrzałe jeżyny, śliwka i szczypta białego pieprzu. W ustach do głosu dochodzą skojarzenia z drobnymi owocami ze ściółki leśnej i przyprawami korzennymi. Wrażenie pijalności podkreśla smukła struktura bez przesadnego garbnika. Wino przemyca w sam raz tyle kwasowości, żeby oprócz picia solo pomyśleć o nim przychylnie przyrządzając aromatyczną wieprzowinę.
Klasyczny dla Marlborough, wyrazisty pinot, z certyfikowanej uprawy ekologicznej winorośli. Momo bowiem w języku autochtonów znaczy dziedzictwo. Zbiór ręczny, naturalna fermentacja. Dojrzewało przez jedenaście miesięcy we francuskich beczkach. Barwa przejrzysta, w odcieniu malinowym. Bukiet niezwykle intensywny, z przewagą czerwonych owoców i suszonych ziół. W tle delikatnie zaznaczone nuty dymne. Na podniebieniu rześkie, z dobrą kwasowością i krągłością beczki. Pasuje do rozmaitych mięs, dań z grzybami, a także do pieczonego łososia.
Przystępne, owocowe i ciepłe carmenere z doliny Maipo – regionu, w którym wytwarza się jedne z najlepszych win chilijskich głównie na bazie czerwonych odmian francuskich. Wysokość kilkuset metrów n.p.m., duża amplituda temperatur oraz wpływ Andów i Pacyfiku wpłynęły bardzo korzystnie na jakość i złożoność wina. Suknia rubinowa z fioletowymi refleksami. Bogaty nos obfituje w owocowe aromaty, aronii, wiśni, żurawiny oraz liści czarnej porzeczki. W ustach precyzyjne, czyste, świeże i soczyste. Aż chce się pić samo, ale w towarzystwie wędzonych wędlin, czy czerwonego mięsa zaprezentuje się równie dobrze.