Krótką podróż przez świat win ekologicznych rozpoczniemy od spotkania z niemiecką klasyką we francuskim wydaniu, czyli od rasowego rieslinga z Alzacji. Niech żyje król! Kolejny przystanek stanowić będzie gorące południe Italii, ojczyzna modnego dziś primitivo. Sięgniemy jednak po oryginalne białe wino z autochtonicznej odmiany negroamaro, o egzotycznie brzmiącej nazwie Taersia. Uprawy należą do historycznej posiadłości księcia Guarini, pamiętającej czasy wypraw krzyżowych. Urzeczeni złocistą opowieścią apulijskich żeglarzy skierujemy żagle na zachodnie krańce Śródziemnomorza. Tam poznamy hiszpańskie odmiany winorośli w udanym kupażu z okolic Walencji. Rebelia pokaże dobitnie co znaczy owocowość w wydaniu czerwonym. I wszystko w zgodzie z naturą!
Masz już zestaw w domu? Zapisz się na darmowy Facebook Live o winach ekologicznych we wtorek, 30.06.2020 o godz. 18:30.
Zamów i opłać zestaw do piątku, 26.06.2020 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Apulijska ciekawostka do kwadratu! Południowowłoskie negroamaro nie należy do najpopularniejszych ciemnych odmian Italii, a cóż dopiero winifikowane w wersji białej, bez kontaktu ze skórkami! Dojrzewało przez pół roku tylko w kadzi stalowej i butelce. Przy tym wino jest smaczne i interesujące: może zachwycić kwiatowo ziołowym, intensywnym bukietem. Obok tymianku i szałwii, kwitnącego sadu, pojawia się też gruszka i migdały. W ustach zachowuje złożoność i mineralną świeżość. Ma dość długi posmak, pasuje do pełnych dań rybnych i drobiowych. Taersia w lokalnym dialekcie rybackim oznacza sztorm.
Alzacki riesling we wzorcowym wydaniu, treściwy i aromatyczny. Zapewne pomaga mu ekologiczna uprawa, i wapienno-granitowe siedlisko koło miejscowości St. Hippolyte. Fermentuje na drożdżach rdzennych, leżakuje kilka miesięcy na osadzie w stalowych kadziach. Ma intensywny, wyrazisty i bardzo owocowy zapach, przynoszący skojarzenia z grejpfrutem, ananasem i innymi cytrusami. Ewoluuje po zamieszaniu w nuty kwiatowe i maślane. Na podniebieniu sprężyście świeży, po chwili pokazuje trochę ciała i krągłości. Dobry do wielu dań, szczególnie homara, ryb, lub drobiu.
Okolice Walencji to stara, winiarska tradycja śródziemnomorska. Tu jednak młoda ekipa bodegi Vegalfaro stawia na nowoczesność. Dba przy tym o aspekt ekologiczny uprawy winorośli. Udany i wyważony kupaż odmian lokalnych. Krótka maceracja dla zachowania świeżości owocu oraz półroczne dojrzewanie w beczkach z dębu amerykańskiego dla zaokrąglenia i wzbogacenia wina. Intensywny i bogaty bukiet obejmuje słodkie, ciemne i czerwone owoce, w tle lukrecja i kokos. W ustach świeże i długie, przy tym gładkie w dotyku. Rebelia zwycięża!