Amore Italiano to zestaw trzech musujących win z Włoch. W zestawie znajdziemy różowe prosecco od producenta Giusti, które swój kolor zawdzięcza odmianie pinot noir, której dodatek stanowi 10% wina. Dwa pozostałe wina z zestawu to reprezentanci winnicy Ronco Margherita: prosecco extra dry oraz prosecco brut. Warto tutaj wspomnieć, iż nad procesem produkcji wspomnianych win czuwa Polka, której imię widnieje dumnie w samej nazwie winnicy. Jeśli na romantyczną kolację planujesz makaron, dojrzewające wędliny lub danie w pomidorach, ten zestaw sprawdzi się idealnie. Wina świetnie smakują także pite solo.
Prosecco to wino, którego przedstawiać nie trzeba. Jednak warto wiedzieć, że tylko dzięki odpowiedniemu siedlisku i doświadczeniu winiarza nie ma ryzyka rozczarowania. A kiedy jeszcze nad jego procesem produkcji czuwa kobieta, do tego Polka - sukces murowany! Wino powstało w 100 % na bazie szczepu glera. Grona zebrano w połowie września, dzięki czemu zachowano wysoką kwasowość, kluczową w przypadku win musujących. Po procesie fermentacji zostawiono wino w kontakcie z drożdżami przez okres dwóch miesięcy, w celu wzbogacenia struktury. W kieliszku wino błyszczy złota barwą. W nosie przeważają nuty cytrusów, dojrzałego jabłka i akacji. W ustach wytrawne, jak na kategorię brut przystało. Perliste bąbelki i zrównoważona kwasowość czynią je idealnym kompanem wielu dań. Wino sprawdzi się też doskonale jako aperitif.
Prosecco extra dry to jedna z popularniejszych kategorii win musujących, o przystępnym charakterze, dzięki wyczuwalnej słodyczy. Jednak to kategoria, która „ mieści” bardzo szerokie spektrum jakości win. W przypadku Ronco Margherita, gwarantem wysokiej jakości jest długoletnie doświadczenie winiarza i dbałość o szczegóły. Zbiór winogron rozpoczyna się w połowie września i trwa do połowy października. Wino powstało w 100 % na bazie szczepu glera. Po procesie fermentacji zostawiono wino w kontakcie z drożdżami przez okres dwóch miesięcy, w celu wzbogacenia struktury. Kolor jasnosłomkowy, ze złotymi refleksami. Na podniebieniu wino zachwyca kwiatowym i owocowym bukietem, z nutami akacji i gruszki. Odpowiednią równowagę zapewnia kwasowość oraz orzeźwiające bąbelki. Wino świetnie sprawdza się jako aperitif oraz dobrze komponuje się z delikatnymi daniami.
Różowe Prosecco to absolutna nowość na światowym rynku win musujących, będąca rozszerzeniem dotychczasowej apelacji. Swój kolor zawdzięcza odmianie pinot noir, której dodatek stanowi 10% wina. Podstawa to oczywiście odmiana glera. Obie zbierane były ręcznie, a pierwszą fermentację przechodziły oddzielnie. Glera dojrzewała przez 3 miesiące na osadzie z drożdży, natomiast czerwone wino z pinota przeszło dodatkowo fermentację malolaktyczną, która zaokrągliła nieco strukturę gotowego wina. Następnie, gotowa mieszanka przeszła drugą fermentację w ciśnieniowym zbiorniku i przez kolejny miesiąc dojrzewała na osadzie drożdżowym. W kieliszku wino przybiera różowo-pomarańczową barwę przyozdobioną perlistymi bąbelkami. Przyjemny bukiet obfituje w aromaty brzoskwini, nektarynki, wiśni i kwiatów. W ustach świeże i kremowe, z wytrawnym, brzoskwiniowym finiszem. Znakomite wino do łączenia z jedzeniem. Będzie świetnie pasować do makaronu, dojrzewających szynek, pomidorów i tuńczyka. Podawać w temperaturze 8-10 st.