Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Zapraszamy na pierwsze wirtualne spotkanie i degustację z Miguelem de Jesusem – właścicielem winiarni Quinta do Casal Monteiro, który razem z winemakerem, prosto z portugalskiej winnicy opowiedzą nam o swoich winach i regionie Tejo, w którym powstają.
Podczas spotkania poznasz trzy wina z winnicy Quinta do Casal Monteiro. Degustację rozpoczniemy od białego wina z klasycznym połączeniem szczepów arinto i chardonnay z produkcji z Tejo. W zestawie dedykowanym do webinaru nie zabrakło również win czerwonych! Lokalne szczepy touriga nacional i touriga franca w połączeniu z merlot i cabernet sauvignon staną się złotym kluczem (łac. clavis aurea) do skarbów tajemnych bogactwa portugalskiej tradycji winiarskiej.
Klasyczna mieszanka dla uznanego producenta z Tejo. Obecna w portfolio Casal Monteiro w dwóch odsłonach. Tutaj, ciemno-słomkowa, wpadająca w złocistą, barwa. Zachowuje świetny balans pomiędzy żywą kwasowością i dobrym ciałem. Chciałoby się powiedzieć- w zdrowym ciele, zdrowy duch. Wino jest bardzo pijalne przez swoją kompleksowość. Znajdziemy tutaj nęcące zapachem i smakiem skojarzenia z owocami mango, brzoskwiń, migdałów, ale też lekko cytrynowym nerwem. Odnajdziemy tu mineralność chardonnay tak lubianą przez jego zwolenników. Pozostawia wrażenie dobrze zgranego duetu. Sprawdzi się wśród smakoszy ryb, owoców morza i delikatnego, białego mięsa.
Ciepły, słoneczny merlot z niewielką domieszką lokalnych odmian. Grona dojrzewają w bezpośredniej bliskości rzeki Tag, od której nazwę otrzymał ten liczący ok. 22.000 hektarów region winiarski. Winifikacja w stalowych zbiornikach w temperaturze 25 stopni, z cyklicznym pompowaniem, które umożliwia lepszą ekstrakcję barwy, aromatów i tanin. W nosie dominują dość intensywne aromaty ciemnych owoców jak wiśnie, jeżyny i śliwki, z lekką nutą czekolady. W ustach supergładkie, z jedwabistą taniną. Idealne do grilla i pizzy z pikantnym salami.
Złoty klucz (łac. clavis aurea) do skarbów tajemnych bogactwa portugalskiej tradycji winiarskiej. Wino to powstaje z najlepszych winogron danego rocznika, różnych odmian, wybranych ze wszystkich winnic Casal Monteiro nad Tagiem. Leżakowane w nowych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Ciemna barwa i tłuste łzy w kieliszku, uderza złożony bukiet korzenno czekoladowy. Z wolna rozwijają się nuty powideł z cynamonem i goździkami. Eleganckie, treściwe i bardzo gładkie w smaku. Pasuje do twardych serów, pieczeni albo deserów z gorzkiej czekolady. Warto dekantować przed podaniem.