Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Posiadłość Belle-Vue znajduje się w samym sercu Medoc, nieopodal słynnej miejscowości Margaux, mając za sąsiadów słynne zamki jak np. Château du Tertre czy Giscours. Powstaje tam wino, które jest kupażem cabernet sauvingnon (50%), merlot (30%) oraz petit verdot. Grona zbierane były ręcznie, by następnie przejść niespieszną, 35-dniową fermentację w miazdze. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej wino spędziło 15 miesięcy w beczkach. W rezultacie otrzymano produkt o gęstej i ciemnej sukni pełnej aromatów czarnej porzeczki, wiśni, cedru i lukrecji. W ustach pełne, taniczne i z długim, pieprznym finiszem, za który odpowiada domieszka petit verdot. Klasyczne wino, które można łączyć z jedzeniem na wiele sposobów. Wołowina i jagnięcina to dopiero początek.
wypite; zapomniane…
Wow!!! Wino przepyszne, polecone przez Pana Przemysława Juryckiego, jako połączenie do confit z kaczki. Trudno o tym winie napisać cokolwiek krytycznego. Jedno z lepszych win jakie piłem. Fakt że stosunkowo drogie, ale warte każdej wydanej złotówki. Wiem że to dopiero wstęp do naprawdę dobrego Bordeaux, ale dla mnie na początek super. Dobrze zbudowane, fajny nos, usta, finisz. Wszystko na swoim miejscu, nieprzesadzona beczka, fajne taniny, Na prawdę wino zrobione idealnie. Polecam!!!
Lewobrzeżne Bordeaux to ziemia obiecana cabernet sauvignon – a to wino udowadnia, dlaczego tak jest. Oferowanie go w tej cenie właściwie jest przestępstwem, ale szczęśliwie niekaralnym, więc korzystajmy, dopóki się da. ;)
Wino dokładnie spełniające oczekiwania. Pełne smaku, koloru i balansu. Zapewne powtórzę ten wybór na właściwą okazję.