Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Mieszanina szarych piasków i żółtego tufu z wapniem to nie tylko estetyczne tło małej, trzyhektarowej winnicy, ale i oryginalne podłoże glebowe zwane Millarges. Tutejszy cabernet nabiera garbników dzięki skałom wapiennym, a miękkości owocu dzięki piaskom. Winifikacja i krótkie dojrzewanie w dużych beczkach dębowych na 6 tysięcy litrów zapewnia mikrooksydację bez posmaku dębiny. Piękny bukiet słodkich, pestkowych owoców, wyczuwalne wiśnie, czereśnie i mięta z niewielką dozą korzenności i skóry. Krągłe i gładkie taniny dyscyplinują wino w ustach, bardzo soczyste i pijalne. Pasuje do niego schab z owocami, drób pieczony lub bardziej odświętnie pasztet z bażanta.