W zestawie znajduje się sześć czerwonych, wytrawnych win z różnych stron świata. Nowy Świat reprezentują bardzo popularny australijski shiraz oraz soczysty pinotage z RPA. Z Europy mamy tutaj lekkie i bardzo pijalne sangiovese z Włoch, aromatyczny i lubiący towarzystwo prostych potraw kupaż z Francji. Miłośnicy win beczkowanych także odnajdą coś dla siebie: butelkę z hiszpańskiego regionu Rioja oraz reservę z Portugalii. Przegląd win czerwonych od podstaw.
Odmiana pinotage to winiarska wizytówka Przylądka, wino nieoczywiste i nie dla każdego. Stephen de Wet z winiarni Arabella dołożył starań by wyszlifować ją na zgrabny brylant. Rozwijający się stopniowo bukiet przynosi skojarzenia z czereśnią, śliwką i mleczną czekoladą. Na podniebieniu miękkie i soczyste, podkreślone delikatnie taniną. Wymarzone zestawienie to żeberka jagnięce w miętowym sosie, ale można też podać do średnio dojrzałych serów, lub ulubionych zapiekanek.
Młode wino (hiszp. joven) z Rioja to przede wszystkim ekspresja odmiany winorośli tempranillo. Wiśniowa i fioletowa, żywa i intensywna barwa, dzięki maceracji skórek winogron na zimno. Kapitalnie aromatyczne, cieszy soczystą morwą i maliną, w tle nawet nuta galaretki truskawkowej i lukrecji. Świeże i sprężyste na języku, wręcz szczypiące rześkim owocem. Doskonale pobudza apetyt, komponuje się z przekąskami, dojrzewającymi wędlinami na zimno.
Estremadura, wybrzeża oceanu rozciągające się od ujścia Tagu i Lizbony po Coimbrę, to miejsce powstawania wielu smacznych win w korzystnej cenie. Taki los drugoplanowych regionów. Dodatkowo wino to upamiętnia bohatera portugalskiego, rycerza i mnicha Noniusza Alvares Pereira, lokalność do potęgi! Rześkie, czerwone wino na każdą okazję. Aromaty czerwonych owoców, przypraw korzennych i mile świeży posmak z delikatnymi taninami w tle.
Shiraz to najpopularniejsza odmiana w Australii z areałem uprawy wynoszącym aż 45 000 ha. W tym przypadku, owoce zostały wyselekcjonowane ze stosunkowo chłodnych parceli południowego wybrzeża i tych usytuowanych w głębi lądu. W kieliszku wyczuwalne są aromaty malin, morwy i porzeczek, z delikatnym niuansem lawendy i białego pieprzu w tle. W ustach, w całość wkomponowują się jeszcze wyraźne akcenty dojrzałej śliwki i czereśni, które spowija subtelna, waniliowa słodycz. Warto wypróbować w połączeniu z grillowanymi warzywami i mięsem, albo pikantną pizzą.
Bardzo pijalne, delikatne wino z Toskanii. Bazuje na sangiovese, kluczowej odmianie regionu. Dojrzewanie przebiegało głównie w kadziach stalowych, a także po części w dużych, używanych beczkach przez trzy miesiące. W kieliszku aromaty owocowe z silnym akcentem wiśniowym. Jest lekkie i łagodne w smaku, więc można podać je do wędlin, salami, czy szynki, najlepiej nawiniętej na paluszki crostini, albo innych przekąsek w południowoeuropejskim stylu.
Ze względu na otoczenie winnic przez sady migdałowe w nazwie pojawia się migdałowiec, choć wino oczywiście zrobione jest z winogron, głównie odmiany merlot. Rosną one w kamienistym i suchym siedlisku górzystego podregionu zwanego Orbieu. Aromatyczne, lekkie wino pachnące jak dojrzałe maliny, różowe grejpfruty i czereśnie. Warto podawać nieco schłodzone, do zimnych przekąsek, wędlin, pieczonego schabu lub codziennego obiadu.