Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Wino z pojedynczej parceli o nazwie Alto de Piedras (hiszp. wysoki kamień) i niewielkiej powierzchni pięciu hektarów. Dowód na to, że specyfika precyzyjnie określonego terroir w Chile również ma znaczenie! Ręczny, ograniczony zbiór winogron. Naturalna winifikacja przy użyciu dzikich drożdży i minimum siarki. Wino leżakowało przez szesnaście miesięcy we francuskich, używanych beczkach, by nie zatracić charakteru swojego siedliska. Elegancki, balsamiczny trunek o złożonym bukiecie. Nuty piżmowe, korzenne i tytoniowe oraz sporo czerwonych owoców. Soczyste w ustach, ze świeżym finałem.
Wyjątkowe, eleganckie wino, na szczęście nie smakujące nieznośnym przejrzałym owocem, jak większość win z Chile, lecz owocem soczystym, a przy tym pięknie lekko cierpkie, żywe, z długim posmakiem.
Wyższa kwasowość niż innych win szczepu carmenere, które próbowałem. Ale za to bardziej intensywny aromat. I ten zaskakujący smak. Na długo pozostawał na podniebieniu. Wino mi najbardziej smakowało w połączeniu z żółtym serem.