Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Gamay to odmiana, która do Burgundii przywędrowała w XIV w. i kojarzona jest dziś przede wszystkim z maceracją węglową i prostym Beaujolais Nouveau. W tym przypadku czuć jednak powagę i konsekwencję, z którą wytworzono to wino. Wyczuwalne aromaty przywołują miłe skojarzenia z domowym kompotem pełnym truskawek, wiśni i porzeczek i delikatnym akcentem zielonego pieprzu. Fermentacja jabłkowo-mlekowa wygładza strukturę pozostawiając wrażenie pełni i złożoności, którą uzupełniają wyraziste i jędrne taniny. Te wszystkie elementy sprawiają, że jest to wino, które idealnie nadaje się do łączenia z jedzeniem. Szczególnie dobrze podkreśli smak wieprzowego gulaszu, schabu ze śliwką oraz wszelkiej dziczyzny.