W zestawie znajdują się trzy białe wina spokojne z centralnej i wschodniej Europy. Zachodnie Niemcy są reprezentowane przez półwytrawnego rieslinga, Polska przez delikatną odmianę seyval blanc, a Austria przez rześkiego veltlinera. Razem tworzą kompozycję charakterystycznych dla chłodniejszego klimatu win lekkich i aromatycznych. Sprawdzą się solo dla ochłody i w towarzystwie prostych przekąsek.
Klasyczny szczep niemiecki z niewielkiej i ekologicznie prowadzonej winnicy nad Renem. Typowa dla Rheingau mineralna świeżość jest tu na pierwszym miejscu. Silny aromat od początku zapowiada styl rześki, wyczuwa się nuty kwiatowe i owocowe. W ustach orzeźwienie i mineralny posmak, z delikatnie zaznaczonym resztkowym CO2. W finale powracają zielone jabłka, cytryny. Wino dopracowane i wyraziste.
Dla Austriaków rześki i zdrowo wytrawny veltliner to klasyka, bierzmy z nich przykład! Wyraźnie pieprzny w zapachu, powściągliwie chłodny, kamienisty, z echem ziołowej aury. Po chwili lekkiego ogrzania świeży melon i zielone jabłko. W ustach bardzo rześki, wyczuwalnie kwasowy. W końcówce przyprawowy, zgodny z pierwszym aromatem. Niesamowicie pobudza apetyt, zatem dobry na aperitif, byle nie za długo czekać na jedzenie! Odnajdzie się też zapewne w towarzystwie wegetariańskich przekąsek, grzanek, oliwek, awokado, może nawet chudych rybek, zaryzykujmy: nawet śledzika!
Odmiana seyval blanc należy do najbardziej popularnych w polskim klimacie. Powstają z niej zarówno wina spokojne, jak i musujące. W tym wypadku mamy do czynienia z pierwszą kategorią. W kieliszku wino charakteryzuje delikatna, słomkowa barwa. Aromaty są dobrze wyczuwalne, przynoszą na myśl kwiaty i owoce takie jak jabłka czy brzoskwinie. Bukiet zachęca do spróbowania wina, które w ustach cechuje zbilansowana, delikatna słodycz i dobrze zbudowana kwasowość. Struktura smaku jest pełna, z cukrem resztkowym, który nie przytłacza. Wino odpowiednio schłodzone będzie doskonałe dla miłośników delikatnej słodyczy. Odnajdzie harmonie wśród potraw z dodatkiem owoców i miodu