Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Ribolla Gialla to mało znana odmiana winorośli, która – jak podają źródła – uprawiana była w Friuli już w XIII w., gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Grecji. Ciekawostką jest, że swoją słabość do wina z tej odmiany opisywał sam Giovanni Boccaccio – twórca „Dekamerona”. W kieliszku mieni się bladozłotą barwą, a w nosie wyczuwalne są aromaty ananasów, nektarynek, jabłek i rumianku. W ustach daje o sobie znać dobrze zbalansowana kwasowość i nieco gorzkawa końcówka, która nasuwa pewne skojarzenia z verdejo. Będzie dobrze współgrać z owocami morza, sałatkami z wędzonym serem czy szparagami.