Posiadłość należąca do Fernandy Cappello rozpościera się na 135 hektarach, z czego 126 z nich stanowią winogrady.

Szlachetność tamtejszego terroir determinują dwa naturalne czynniki: alpejska bryza z Val Tramontina, która pieszcząc winnice tworzy mikroklimat, który jest wystarczająco suchy dla optymalnego wzrostu winogron nawet w czasie intensywnych opadów deszczu, a także kamieniste, wapienne podłoże, które nie tylko akumuluje ciepło, ale również oddaje friulijskiej ziemi całe bogactwo składników mineralnych. W zgodzie z naturą i poszanowaniem środowiska naturalnego, powstają tam wytrawne wina białe i czerwone – tak spokojne, jak i musujące, o czym świadczy nowoczesna aparatura zasilana energią słoneczną i niezależność od paliw kopalnych. Duża część terenu leży na obszarze, będącym częścią wielkiego dziedzictwa przyrodniczego gór Pordenone, połączonego z częścią Carni – wpisanego niedawno na listę Unesco. Jest to skarbnica historii, piękna przyrody, tradycji, kultury oraz działalności społecznej i handlowej, która stanowi autentyczną i niepowtarzalną spuściznę, która nie została jeszcze w pełni odkryta, i która jednocześnie jest starannie pielęgnowana.

 

Sprawdź ofertę win od Fernanda Cappello >