Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
zawartość alkoholu: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Młode, niebeczkowane godello z niewielkim dodatkiem innych lokalnych odmian. W skład mieszanki wchodzą jeszcze (łącznie 30%) treixadura, albarino, torrontes i loureiro znane głównie z portugalskich regionów. Po zbiorach, wyciśnięty moszcz przechodzi niespieszną fermentację przez 15-20 dni w temperaturze 12-14 stopni. Następnie, wino dojrzewa na osadzie drożdzowym przez 6 miesięcy bez battonage. W klieszku przybiera jasną, słomkową barwę i otwiera wino świeżym i intensywnym aromatem cytrusów, ananasa, jabłek i ziół. W ustach świeże, lekkie z zaokrągloną strukturą. Świetne wino do risotto, smażonych owoców morza i sushi.