Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Vin Santo to we Włoszech marka sama w sobie. Dotyczy to procesu produkcji, jak i efektu końcowego, w postaci zazwyczaj (choć nie zawsze) win deserowych. Winogrona są zbierane pod koniec października, a następnie umieszczane na słomianych matach do całkowitego zrodzynkowania, co trwa zazwyczaj około trzech miesięcy. Po żmudnym procesie fermentacji moszczu, przychodzi czas na trwające 5 lat (!) dojrzewanie w tradycyjnych beczkach z kasztanowca. Później już „tylko“ rok harmonizowania w butelce. W winnicy stosuje się beczki zapewniające przez swój mały rozmiar (100 litrów) duży kontakt wina z taninami beczkowymi. Bursztynowa suknia zapowiada sporo atrakcji. Aromat jest nie do podrobienia. Mnóstwo tu niuansów miodnych, dojrzałych brzoskwiń, moreli i… rodzynek. Nie można też przejść obojętnie wobec wspaniałej woni kasztanów, orzechów i wanilii. To prawdziwa uczta dla zmysłu powonienia. Gęsta konsystencja daje długotrwały kremowy dotyk na podniebieniu. Jesień i zima, to czas, kiedy najlepiej smakuje w towarzystwie pierników i obowiązkowych cantuccini. Nie pogardzi też towarzystwem serów z przerostem niebieskiej pleśni.