W zestawie znajduje się sześć win wybranych pod kątem połączeń z potrawami świątecznymi. Dwa tytuły białe – polski riesling oraz sauvignon z RPA sprawdzą się do sałatek i ryby faszerowanej. Prosecco z winnicy Giusti będzie świetne do wznoszenia toastów, do towarzyszenia zupom i pasztecikom. Czerwone chianti uzupełni smak pierogów i smażonego karpia, a merlot mocniej przyprawionej kapusty z grzybami. Do ciast sprawdzi się idealnie różowy Pomerols z południa Francji.
Sensowne połączenie naturalnej słodyczy owocu z żywym aromatem i rześkością smaku. Różowe lekkie, pijalne i przyjemne. Winogrona grenache pochodzą z regionu Laguny Thau, jest to serce Langwedocji, między Montpellier i Frontignan. Blisko Morza Śródziemnego winnice dojrzewają w idealnym klimacie. Barwa wina w kieliszku łososiowa, delikatna. Zapach intensywny, dużo skojarzeń z owocami leśnymi, truskawką i porzeczką. Na podniebieniu adekwatna ilość cukru i świeżości pozwala łączyć wino z owocowym deserem, albo pić je samo dla przyjemności.
Prosecco z winnic Giusti nazwanych Rosalia i Case Bianche. W wersji extra dry jest bardzo pijalne i smaczne bez towarzystwa jakichkolwiek potraw. Ma delikatnie słomkową barwę z zielonkawym refleksem. Pachnie lekko i świeżo, kwiatem akacji, skórką z cytryny i jabłkiem golden delicious. W smaku jest bardzo rześkie, harmonijne i smaczne. Jeden kieliszek zachęca do następnego, także dzięki umiarkowanej zawartości alkoholu.
Bardzo pijalne, delikatne wino z Toskanii. Bazuje na sangiovese, kluczowej odmianie regionu. Dojrzewanie przebiegało głównie w kadziach stalowych, a także po części w dużych, używanych beczkach przez trzy miesiące. W kieliszku aromaty owocowe z silnym akcentem wiśniowym. Jest lekkie i łagodne w smaku, więc można podać je do wędlin, salami czy szynki, najlepiej nawiniętej na paluszki crostini, albo innych przekąsek w południowoeuropejskim stylu.
Linia Horny Owl zdradza duże poczucie humoru, ale i zamiłowanie do przyrody południowoafrykańskiego producenta. Sauvignon skrojone na bardzo wysokim poziomie jakości, a przy tym szalenie przystępne i z dobrym „nerwem“. Chłodniejszy nieco klimat regionu Elgin sprzyja zachowaniu kwasowości odpowiedniej dla odmiany. Selekcjonowane zbiory ręczne i ściśle ograniczona ilość wypuszczanego co roku wina zapewniają najwyższe parametry jakościowe gron. Typowe akcenty agrestu, zielonego jabłka, świeżo skoszonej trawy, grejpfruta i limonki, uzupełnia ciekawy akcent zielonego pieprzu. Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają kolejnego powodu dla uwielbienia sauvignon blanc. Doskonale sprawdzi się z delikatnymi sałatkami i rybami oraz z owocami morza. W sezonie, koniecznie należy wypróbować w zestawieniu ze szparagami.
Choć południe Francji to nie bastion merlota, to jednak odmiana ta w winnicach Pomerols, uprawiana na kamienistej glebie z drobinami wapieni udaje się bardzo dobrze. Wino jest pełne młodzieńczego wigoru, a równocześnie gładkie i treściwe. Zebrane winogrona przechodzą dwudziestodniową macerację wydobywając esencję koloru i smaku. Wino dojrzewało w kadziach stalowych przez dwanaście miesięcy. Ujmuje skoncentrowanym bukietem o kolorystyce soczystych owoców takich jak jagody, tuskawka oraz porzeczka. Pojawiają się też mniej oczywiste aromaty takie jak mięta czy zielona, trawiasta nuta. Na podniebieniu podkreślone miękką taniną. Warto podawać w towarzystwie pieczeni i polędwiczek.
Wybór z Gron to późny zbiór i staranna selekcja owoców rieslinga dorastających na nadodrzańskich zboczach regionu zielonogórskiego, gdzie winorośl uprawiana była przez stulecia. W celu intensyfikacji aromatów, wino spędziło miesiąc nad osadem z drożdży, a następnie przez pół roku dojrzewało w odnowionych, autentycznych, poniemieckich, dębowych tankach. Wino jest bardzo jasne o połyskliwym kolorze, a czysty, łagodny nos dyskretnie rozpościera swoje oblicze z każdym obrotem kieliszka. Możemy odnaleźć aromaty owoców cytrusowych, ananasa i brzoskwiń, z subtelną nutą mineralną. W ustach jest zdecydowane i krągłe za sprawą delikatnej słodyczy, którą uzupełnia świeża kwasowość chłodnego klimatu i długa, wytrawna końcówka dając w rezultacie wino o solidnej strukturze.