Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Odmiana nero d’Avola, na Sycylii określana często jako „Principe Siciliano” stanowi wizytówkę południowych Włoch. Wśród poważniejszych producentów regionu jest pozycją obowiązkową, która wiele mówi o podejściu do stylu produkowanych win. Grona zbierane są ręcznie pod koniec września. Niewielka część szczepu nero d’Avola suszy się na specjalnych matach w przewiewnym pomieszczeniu, aż stracą co najmniej 25% swojej naturalnej wagi. Zapewnia to głęboką barwę, bardzo bogaty bukiet owocowo-przyprawowy. Dużo tu skojarzeń z aromatami jagód, śliwek i suszonych ziół. W smaku dominują śliwki, porzeczki i szczypta pieprzu, co upodabnia nieco to wino do modnego na całym świecie shiraza. Swoją przydatność w kuchni podkreśli w zestawieniu z grillowaną wieprzowiną i gulaszem z dzika.