Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Pinot noir spod Dolomitów to interesujący miks wpływów włoskich i austriackich (stąd nazwa blauburgunder) na doskonałym, wapiennym siedlisku. Łączy w sobie świeżość odmiany z korzenno-mineralnym charakterem siedliska. Leżakowało wprawdzie blisko pół roku, ale w wielkich beczkach, które nie oddziałują zbyt intensywnie na trunek. Dominacja soczystej owocowości pod delikatnym wpływem dymu i skóry. Wyczuwa się maliny i jeżyny, owoce czarnego bzu i czereśnie. Pojawiają się też zapachy przyprawowe, takie jak estragon i listek laurowy. W ustach świeże dzięki ożywczej kwasowości przy tym delikatnie ściągające. Warto próbować z serami.