Zestaw zawiera dwanaście wyselekcjonowanych win. Wysoka ocena klientów i znakomity stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór staje się oczywisty. Znajdziemy tu siedem win czerwonych, cztery wina białe oraz jedno różowe. Wina półsłodkie, idealnie komponować się będą ze słodkościami. Prosecco doskonale sprawdzi się podczas wznoszenia toastów w gronie najbliższych. Taka dwunastka zapewni zmysłowe doznania i zapasy na jesienne spotkania. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, brzmi zachęcająco prawda?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Solidne wino iberyjskie stojące w dobrej równowadze między owocowym, a beczkowym charakterem aromatów. Dwanaście miesięcy leżakowało w beczkach dębowych. Ma dość ciężki, wyraźny aromat ciemnych owoców i przypraw korzennych. Rozpoznawalne są śliwki i czereśnie, laska cynamonu, przychodzi też na myśl bożonarodzeniowy kompot z suszu. W ustach jest krągłe i soczyste, nie za ciężkie, na podniebieniu wręcz pieszczotliwe. Może dlatego, że ma wygładzony i dobrze schowany garbnik. W końcówce powraca placek ze śliwkami. Samodzielne i kompletne.
Nero d’avola to flagowy szczep Sycylii. Organiczny producent Cortese zdecydował się stworzyć wino bez dodatku siarki jeszcze mocniej podkreślając cechy terroir oraz samej odmiany. Zbiory dokonywane są ręcznie w połowie września. W tym przypadku bardzo istotna jest restrykcyjna selekcja gron. Wino zaskakuje swoim dzikim charakterem. Zarówno w nosie jak i w ustach przywodzi na myśl aromaty owoców leśnych. W ustach świeże i nieoczywiste. Idealne do przystawek, drobiu, włoskiej pasty.
https://www.youtube.com/watch?v=CfaZKGScBa0
Hiszpańska Jumilla słynie z odważnych projektów, dających wina w modnym, nowoczesnym stylu. Nie inaczej jest w przypadku Wrongo Dongo. Etykieta puszcza oczko wesołym motywem eleganckiego pana w meloniku ze szpiczastym wąsem. Nowocześnie i z przekąsem. Wino zachowuje wszystkie cechy monastrella z rozpalonej słońcem Jumilli. Dojrzałe aromaty porzeczki, jeżyn i śliwki współgrają z mięsistym, „konfiturowym“ smakiem wspartym ziołami. Emblematyczna wręcz gładkość tanin. Wybornie sprawdzi się do grillowanych, pieczonych i duszonych mięs w pieczarkach. Poleca się do kaczki, dziczyzny, serów z przerostem niebieskiej pleśni.
Nazwa wina powstała przypadkowo podczas premierowej degustacji i wyraża zaskoczenie jego intensywną i ciemną barwą. Podobnie jak w przypadku swojego wytrawnego odpowiednika – Stranero Dolce powstało z połączenia cabernet sauvignon i merlot, z tą różnicą, że po 8 dniach fermentacja alkoholowa została zatrzymana poprzez obniżenie temperatury wina do 2°C, co pozwoliło zachować znaczną ilość cukru resztkowego. Wyczuwalne są nuty wiśni w rumie, landrynek i czarnej herbaty. W ustach słodkie, ale nie przytłaczające. Można łączyć razem z suszonymi owocami, wypiekami, ciemną czekoladą i intensywnymi serami.
Aromatyczne i przyjemnie ewoluujące wino, oparte o delikatną odmianę graciano, znaną ze sławnej Rioja. Krzewy te dobrze znoszą wysokie temperatury, dają bardzo mało gron, zatem ciekawostka warta spróbowania! Wino mocno aromatyczne, przynosi skojarzenia z zapachami owoców pestkowych i wiśniami w czekoladzie. Na podniebieniu gładkie i delikatne, z nutką słodyczy dojrzałego owocu. W końcówce gładkie, nieco balsamiczne. Dobre do grillowanych i pieczonych mięs, szczególnie do jagnięciny.
Młode, niebeczkowane wino czerwone, które pokazuje urok odmiany montepulciano. Winnice ulokowane na dobrze nasłonecznionych podnóżach góry Monte Cónero spokojnie czekają na odkrycie. Co ciekawe, w lokalnej tradycji to czerwone wino pojawiało się na stołach rybaków do wykwintnych dań z dorsza! Można oczywiście bezpiecznie podać je do delikatnej cielęciny czy polędwiczek. Wino ma atrakcyjny, owocowy w charakterze aromat. Dominują w nim czereśnie, wiśnie i jeżyny. Na podniebieniu łagodnie ściągające i miękkie.
Rodzina Dugrandów produkuje wino od 3 pokolenia. Winnica obejmuje 43 hekary. Gleba gliniasto-wapienna zapewnia winu solidną koncentrację. Świeże i młodzieńcze wino z przyjemnym owocowym charakterem. Château Du Closet jest to kwintesencja pijalnego Bordreaux. Idealnie sprawdzi się jako towarzysz grillowanych potraw
Winnice na granitowym podłożu chłodnej Doliny Casablanki to odpowiednie siedlisko dla białych win. Sauvignon w koncepcji odmianowej, świeżej, z dobrą kwasowością, adekwatne do posiłku. Winifikacja i dojrzewanie w stalowych kadziach przy obniżonej temperaturze. Intensywny aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące. Na języku żywe i przyjemne do swobodnego popijania. Dobrze komponuje się z rybami.
Górzyste okolice Montsantu to matecznik starych krzewów odmian winorośli garnacha, również w wersji białej. Te w winnicy Capçanes mają ponad pół wieku! W kupażu użyto również popularnej odmiany macabeo, dla wzbogacenia owocowości mineralnej garnacha, i wspólnie je poddano fermentacji w stalowych kadziach. Wino ma atrakcyjne aromaty gruszek, bananów i mango oraz akcenty kwiatowe. Na podniebieniu gładkie, kremowe w dotyku, z dużą świeżością smaku, lekko ziołowe w końcówce. Dobre do owoców morza czy tradycyjnej paella, lub poza Hiszpanią do sałatki z kurczakiem.
Lekkie i radosne, właściwie młodzieńcze wino różowe ze znanego regionu Rioja, co oznacza przewagę tempranillo nad szczepem garnacha. Delikatnie wysycona barwa i wyraźne aromaty czerwonych owoców. Skojarzenia pierwsze to truskawka i poziomka, dalej trochę bitej śmietany. W ustach świeżość, odrobina owocowej słodyczy i końcówka z werwą wytrawna. W sam raz do lekkich dań letnich, może nawet na warunki piknikowe.
Riesling ekologiczny, do którego produkcji używa się tylko naturalnych środków, zarówno w winnicach, jak i w winiarni. Posiada aż 49 gramów cukru resztkowego na litr, który znakomicie zamaskowała wysoka kwasowość. Kuszące aromaty owoców cytrusowych i miodu. Niezwykle trwałe i wartościowe w ustach. Wino bardzo praktyczne i elastyczne w łączeniu z potrawami. Pasuje zarówno do sałatek owocowych, jak i do kuchni tajskiej, azjatyckich sosów słodko-kwaśnych.
Najpopularniejsze włoskie bąbelki w stylu frizzante, określanym też jako wino półmusujące. W przeciwieństwie do kategorii spumante, ciśnienie w butelce jest znacznie niższe i pozwala na stosowanie tradycyjnych butelek z wygodną nakrętką. Owoce odmiany glera pochodzą z łagodnych zboczy regionu Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Druga fermentacja zachodzi niespiesznie w ciśnieniowym zbiorniku w temperaturze ok. 14 stopni, dzięki czemu w winie dominują świeże aromaty pomarańczy, jabłek i lilii. W ustach niezwykle delikatne i lekkie, z odpowiednią dawką orzeźwiającej kwasowości, której towarzyszy ok. 13 gramów nieprzefermentowanego cukru. Idealne i niezobowiązujące wino na letni, upalny dzień.