Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie są 3 wina z Sardynii. Ich twórcą jest czołowy producent Santadi, mieszczący się w południowo-wschodniej części wyspy. W trzech pozycjach znajdziemy lokalne odmiany winorośli – białe vermentino di sardegna oraz dwa czerwone szczepy carignano del sulcis i monica di sardegna. Styl win jest elegancki, nie za ciężki, w sam raz na cieplejsze dni. Odnajdziemy w nich wpływ śródziemnomorskiego klimatu Sardynii, która jest związana z uprawą winorośli od ponad 2000 lat.
Wino śródziemnomorskie i wyspiarskie z krwi i kości. Lokalny szczep monica jest idealnie i od wieków zaadaptowany do tutejszego klimatu gorącego, suchego lata, oraz łagodnej zimy. Dojrzewa krótko tylko w tradycyjnych kadziach betonowych. Uderza świeżością aromatów owoców leśnych. Dzięki kupażowi z odrobiną mistrzowskiego carignano ma domieszkę korzenności. Wino jest bardzo miękkie i gładkie na podniebieniu, z ożywiającą kwasowością. Znakomite do posiłków szczodrze okraszonych oliwą, szczególnie z delikatnym mięsem jagnięcym!
Stare krzewy carignano, odmiany pochodzenia hiszpańskiego, są chlubą okolic Sulcis. W Santadi dobrze o tym wiedzą i winogrona te traktują z szacunkiem ręcznego zbioru i rygorystycznej selekcji. Wino dojrzewało w tradycyjnych, betonowych kadziach przez siedem miesięcy. W kieliszku cieszy oko błyszczącym i mocno wysyconym kolorem rubinu. Ma też wyraźnie owocowy, soczysty zapach, z wyczuwalnymi w końcówce nutami lukrecji i goździków. W ustach gładkie, potoczyste, obrysowane garbnikiem. Można podać do indyka albo kaczki.
Vermentino to popularne wino śródziemnomorskie kojarzone z odmianą malvasia. Villa Solais łączy z nim endemiczny dla Sardynii szczep nuragus, będąc w efekcie trunkiem pełnym i mineralnie świeżym. Winogrona zbierane relatywnie późno, we wrześniu, a nawet na początku października magazynują dużo substancji aromatycznych i smakowych. Produkcja oraz kilkumiesięczne leżakowanie na osadzie drożdżowym przebiega w stalowych kadziach. Słomkowa barwa i rześkie aromaty jasnych owoców korespondują z pewną elegancją i stonowaniem podniebienia, ożywionego radosnym finałem. Wino pasuje do drobiu.