Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Flagowe wino andaluzyjskiego producenta Tesalia. O jego nietypowości świadczy fakt, iż podstawą jest tu petit verdot, niezwykle intensywny i kapryśny szczep winorośli, który zazwyczaj jest jedynie małym dodatkiem w kupażach. Szczep ten potrzebuje odpowiedniej ilości słońca, aby w pełni dojrzeć. Nie jest to problemem w najgorętszym regionie Hiszpanii. W tym przypadku wino dopełniono szczepami syrah, lokalnym tintilla da rota oraz cabernet sauvignon. Wino jest intensywnie rubinowe, z fioletowymi refleksami. W nosie niezwykle złożone, przywodzi na myśl nuty ciemnych, suszonych owoców, które wzbogacone są o aromaty pochodzące z rocznego dojrzewania wina w beczce tj. tytoń, drzewo cedrowe. W ustach niezwykle zbalansowane. Z jednej strony świeże, z konkretną taniną i kwasowością, z drugiej zaś bardzo owocowe i eleganckie. Sznytu dodaje również wyczuwalna mineralność, pikantność oraz długi finisz. Wszystkie te przymioty sprawiają, że wino będzie pięknie starzeć się w butelce przez przynajmniej dekadę. Podawać do grillowanych mięs, grzybowych sosów czy dojrzewających serów.