Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Andaluzja przez wielu kojarzona jest jedynie z sherry. Jednak już wiele wieków temu powstawały tam wspaniałe wina czerwone. Z tej tradycji czerpie winnica Tesalia. Grona wzrastały na północno-wschodnich stokach, co chroni je przed palącym, andaluzyjskim słońcem. Zbiory ręczne zostały przeprowadzone nocą, dzięki czemu grona nie tracą swojej świeżości. W tym samym celu zastosowano proces zimnej maceracji. Główną rolę odgrywa tu lokalny szczep tintilla da rota, duma Andaluzji. Drugie skrzypce grają szczepy międzynarodowe, takie jak: syrah, petit verdot oraz cabernet sauvignon. W kieliszku wino błyszczy intensywnym rubinowym kolorem, z fioletowymi refleksami. Wino dojrzewało 12 miesięcy w najlepszych beczkach z dębu francuskiego, co wzbogaciło je dodatkowo o aromaty balsamiczne i ziołowe. Bardzo gładkie i eleganckie na podniebieniu, z aksamitną taniną i zrównoważoną kwasowością. Winem można się cieszyć już teraz, jednak będzie się również pięknie rozwijać w kolejnych latach. Podawać w towarzystwie ciężkich mięsiw, intensywnych sosów czy dojrzewających serów.