Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Verdejo znane jest głównie ze swojej aromatycznej, orzeźwiającej wersji. Jednak nie w tym przypadku. Tutaj mamy do czynienia z solidnym verdejo, fermentowanym w beczkach o pojemności 500 litrów. Wino pozostaje ponadto w kontakcie z drożdżami przez okres dziewięciu miesięcy, co bez wątpienia wpływa na jego bogatą strukturę. Kontynentalny klimat Ruedy i różnice temperatur między dniem a nocą to sekret równowagi między słodyczą a kwasowością verdejo. Wino produkowane jest z winogron z prefilokserycznych krzewów, mających ponad 115 lat (z działki „Chapirete”). Kolor intensywnie żółty, ze złotymi refleksami. W nosie wyczuwalne złożone aromaty dojrzałych owoców, które pozostają w doskonałej równowadze z prażonym dębem i przyprawami. Wino bardzo głębokie, nieoczywiste, a jednocześnie delikatne i jedwabiste, z mnóstwem niuansów aromatycznych i długim finiszem. Doskonałe jako aperitif z szynką iberyjską, orzechami oraz miękkimi serami, wędzonymi rybami czy drobiem.