Winiarski kurs edukacyjny dla restauratorów, kelnerów i kucharzy.
17.10.2023 | Warszawa | Restauracja Mokolove | Zapisz się | |
wtorek: godz. 18:00-21:00 Prowadzący: Jan Witkowski |
Winiarski kurs edukacyjny dla restauratorów, kelnerów i kucharzy:
10 różnych win na szkoleniu degustacyjnym
Prowadzony przez nas winiarski kurs edukacyjny jest przygotowany pod kątem przekazania niezbędnej wiedzy dla pracowników gastronomii (restaruacji, barów) sklepów z winami, a także dla kucharzy chcących poznać podstawową wiedzę o winach, zasadach doboru win do dań i najnowsze trendy na rynku HoReCa.
Degustacja obejmuje 10 różnych win oraz wiele praktycznych rad i uwag, jako odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania oraz sugestie dotyczące przygotowania restauracji oraz ekip kelnerskich na Gości.
Podczas spotkania poruszamy tematy, które nurtują nowych winiarskich konsumentów. Wina będą mówić same za siebie, a my tylko czasami będziemy je wyręczać, opowiadając o degustacji, o szczepach, regionach winiarskich, łączeniu wina z jedzeniem i wielu innych tematach. Ramowy program kursu znajduje się poniżej.
Zapoznaj się z regulaminem.
Dla osób, które brały udział w jednym z naszych kursów wcześniej obowiązuje 10% rabatu.
Co wchodzi w cenę?
• Kurs.
• Degustacje 10 różnych win.
• Lekkie przekąski.
• Zaświadczenie o odbyciu kursu oraz drukowane materiały szkoleniowe.
Kurs Szkolenie degustacyjne HoReCa trwa ok. 3 godzin. Serwowane są przekąski i specjalnie dobrane do nich wina.
Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.
1. Trochę dla zmysłów – odkrywanie smaków i aromatów.
Rozpoznawanie smaków, zapachów i podstawy degustacji wina.
2. Wino, Wino, Wino – co to jest? O produkcji i klasyfikacji.
Podstawy produkcji i podziału win. Wstęp do regionów winiarskich.
3. Przyjemność czy zadęcie powaga? Winiarski savoir vivre.
O świadomych wyborach. Zwyczaje związane z kulturą wina. Wino w Europie i na świecie.
4. Degustacje – przez cały kurs – w sumie 10 różnych win!
Szerokie spektrum win. Podstawowe białe i czerwone odmiany winorośli. Najważniejsze apelacje i regiony.
5. Wino i… jedzenie. Jak łączyć?
Teoria łączenia wina z jedzeniem. Wskazówki i pomysły.
6. HoReCa – podstawowe zasady i nowe trendy w restauracjach i przy obsłudze gości.
Karta menu i karta win.
Wina domu i wina na kieliszki.
Aktywność obsługi – czy kelner to zawód? Predyspozycje i talent, sommelierzy.
Nowe trendy w winiarstwie i gastronomii.
Organizacja przyjęć firmowych i weselnych; komentowane degustacje i kolacje dla gości restauracji.
Wiedza o winie fascynuje i prowokuje do ciągłych poszukiwań. Jest jak podróż, która nigdy nie męczy. Dlatego stworzyliśmy program Warsztatów Wina, dzięki któremu okrążysz winiarski świat w 42 godziny.
Skompletuj wszystkie kursy i zostań winnym ekspertem!
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!