Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Nauka podstaw o winach portugalskich bez wychodzenia z domu? Tak! Z naszym webinarem i zestawem „Portugalia od podstaw” jest to możliwe. W ciągu dwugodzinnej transmisji online, w domowym zaciszu postawicie pierwsze kroki w świecie winiarskiej różnorodności wywodzącej się prosto z Portugalii.
Nauka podstaw o winach z Portugalii bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Portugalia od A do Z” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć tytułów, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż po Portugalii! Zaprezentujemy najważniejsze regiony winiarskie Portugalii takie jak Tejo, Dao, Minho czy Lisboa.
Webinar rozpocznie się w piątek, 7.08.2020 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Przemysław Jurycki
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw Portugalia od A do Z, który zawiera wszystkie omawiane podczas webinaru wina. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 298 zł.
Nie pozwól, aby nasze spotkanie obyło się bez znakomitego jedzenia. Razem z Robertem Mazurem, wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni restauracji Gordona Ramsaya – przygotowaliśmy specjalne menu dedykowane do zestawu win francuskich. Autorskie przepisy Roberta Mazura otrzymasz po opłaceniu webinaru.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 3.08.2020 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
TEMATY PORUSZANE NA KURSIE:
Nauczysz się:
Vinho verde, czyli portugalski sposób na zmęczenie i gorący dzień! Błyszcząca suknia, jasna, z refleksami białego złota, a także tytułowej zieleni. W zapachu raczej delikatne, owocowe, zapowiadające rześkość limonki oraz morele. Wyraźne i zdecydowane na podniebieniu: rześkość na pierwszym miejscu! Jest to świetny aperitif, klasyczne wino niezobowiązujące i codzienne, pasować też może do przekąsek i sałatek, a szczególnie do owoców morza.
Poważna baga w dość delikatnej odsłonie, nastawionej na ekspresję owocowości. Towarzystwo merlota i łagodnego castelao też robi swoje. Wino leżakowało pół roku w beczkach używanych zyskując dodatkowe aromaty i ładny drugi plan na podniebieniu. Zachowuje dużo świeżości, pachnie jagodami, jest soczyste w smaku. Zdecydowanie ma gastronomiczny charakter, dobrze smakuje w zestawieniu z suchą wędliną, ale i z kotlecikiem.
Z pięciuset mililitrowej, przeźroczystej butelki, przeziera wysycona, złocista barwa. Leniwie układające się na kieliszku łzy podpowiadają gęstą i słodką strukturę wina z późnych zbiorów. Bajecznie dojrzały bukiet moreli, miodu lipowego i orzechów ożywia akcent antonówek. Podobnie w ustach, wino jest harmonijnie splecione z deserowo-świeżych nut owoców tropikalnych. Obecna na drugim planie kwasowość pozwala bez znużenia popijać więcej, niż jedną lampkę. Wino aż prosi o kawałek miękkich serów, foie gras lub domowy sernik z rodzynkami.
Grande Reserva to nowość w ofercie uznanego producenta z Tejo. Wino powstało na bazie cabernet sauvignon, touriga nacional oraz syrah pochodzących z 35-letnich krzewów zlokalizowanych w najlepszych parcelach, rodzących niewiele, ale za to bardzo skoncentrowanych gron. Po fermentacji, wina połączono i umieszczono w nowych francuskich beczkach na okres 16 miesięcy. Po rozlewie, ta limitowana seria niespełna 1900 butelek, czekała przed wprowadzeniem na rynek kolejne 5 miesięcy w piwnicach winiarni. Suknia ciemno-rubinowa rozprowadza w kieliszku piękne i gęste łzy. W nosie intensywne aromaty śliwek, wiśni i jagód z akcentami skóry, czekolady i dymu. Dzięki sporej ilości tanin i kwasów, wino ma przynajmniej dziesięcioletni potencjał do przechowywania, ale już teraz świetnie nadaje się do łączenia z cięższymi potrawami na bazie wołowiny i dziczyzny.
Kapitalnie rześkie wino czerwone z granitowego płaskowyżu środkowej Portugalii. Świetna robota Antonio Ventura, który z potężnych odmian lokalnych stworzył tak zwiewny, owocowy w stylu trunek z muśnięciem dębiny. Rubinowa, skoncentrowana suknia. Intensywne aromaty czerwonych owoców ze szczyptą wanilii i kakao. Aksamitnie gładkie, świeże i miękkie w dotyku. Na leniwe popołudnie lub do delikatnej jagnięciny. Zdobywca niejednego medalu, może oczarować.
Eleganckie i treściwe wino białe z krainy lekkich i prostych vinho verde na północy Portugalii. Swoją siłę i charakter, niespotykaną w tutejszych winach, czerpie z winogron o nazwie alvarinho. Jest to najszlachetniejsza bodaj jasna odmiana kraju, a może i nawet całego Półwyspu Iberyjskiego. Winnice położone są na granitowym podłożu. Winifikacja przebiega w stalowych kadziach. Wino dzięki temu zachowuje młodzieńczy wigor. Ma przejrzystą, jasną barwę i mocny, bogaty bukiet. Rozwija się on od nut kwiatowych do owoców cytrusowych, z rozpoznawalną cytryną i bananem. W ustach jest pełne i świeże zarazem, pokazując znakomitą równowagę i trwały, przyjemny posmak.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!