Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Austriackie wino lodowe, słodka esencja wykruszona ze zmrożonych ponad dziesięciostopniowym mrozem winogron. Odmiana welschriesling, popularny w Europie Środkowowschodniej „riesling włoski”, z właściwym rieslingiem nie ma nic wspólnego. Późno dojrzewa, ma sporo kwasowości i średnią moc aromatu. Dzięki tym cechom jest podstawą wielu słodkich win późnego zbioru w Austrii. W kieliszku gęsty syrop o złotawych refleksach, kuszący delikatną wonią kandyzowanych moreli i egzotycznych kwiatów. Także w ustach przepełnionych gęstą słodyczą, cieszy wyraźną owocowością. Przy tym pozostaje świeży w posmaku i miodowo gładki. Logicznie kończy elegancki posiłek, jest doskonały do słodkości. Pasować będą zapewne takie składowe jak: lody, suszone owoce, bakalie, serniki, orzechy, a także z francuskiego podwórka deserów alternatywnych delikatesowy pasztet foie gras czy nawet ser pleśniowy.