Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Jaki jest podstawowy riesling z odnoszącej światowe sukcesy, austriackiej, niewielkiej winiarni rodziny Rieder w Weinviertel? Skoncentrowany, treściwy i soczysty, a przy tym jak zwykle z rieslingiem bywa, fantastycznie świeży! Wino z pojedynczej parceli o sielskiej nazwie „koziego ogródka” (Bockgärten). Dojrzewało w stalowych kadziach. Ma świeży aromat ukwieconego sadu i egzotycznych owoców. Na podniebieniu panuje przejrzysta równowaga między miodową w smaku słodyczą a zdecydowanie owocową z natury kwasowością. Rasowy riesling w takiej odsłonie stawi czoła jasnym sosom, otulającym zarówno pieczoną rybę, jak i delikatny drób.
Znakomity Riesling – idealny do obiadu, ale także jako aperitif. Polecam.
Nie znajduję w tym winie niczego co by mnie przekonało, aby kiedykolwiek do niego wrócić.
Nie próbowałam, bo kupiłam na prezent.
idealne jak pierwsze wiosenne dni…
Fajne wino. Nie tylko jako dodatek do potraw.
Bardzo sympatyczne wino, lekko perliste, lekko pachnące (cytrusy i grafit) i lekkie w smaku (świeże, o wyważonej kwasowości). Doskonałe wino codzienne.
To już druga moja butelka tego rieslinga, który powoli staje się moim faworytem jeżeli chodzi o podstawowe wino z tego szczepu. Wino bardzo elastyczne kulinarnie, w moim wypadku idealnie wypadł w towarzystwie pikantnego kurczaka z woka. Jego owocowość, rześkość, świeżość przyjemnie komponowały się z ostrymi, egzotyczymi smakami jednak nie tylko kuchnia azjatycka stanowi dla niego dobrego kompana. Wino bardzo świeże, pełne aromatów tropikalnych owoców z dobrą kwasowością oraz delikatnie wczuwalną słodyczą. Bardzo dobrze skrojone wino.
Wino pełne wspomnień młodości. W latach 60 tych tylko Riesling zamawialiśmy z mężem w kawiarni a dzisiaj po 51 latach miło poczuć smak tego wspaniałego wina.
Bardzo kwaskowe i świeże. Świetne.
Bardzo solidne wino. Wyśmienite na każdą okazję.
Wyśmienite, podane schłodzone jako starter.
Wino bardzo dobre. Jego głównym atrybutem jest natężona kwaskowatość, która czyni je idealnym do pikantnych potraw. Mamy też aromat mineralny i cytrusowy posmak, utrzymujący się dość długo na podniebieniu. Ten Riesling jest jednak inny od np. Spatlese od Rudolfa Mullera (będącego produktem raczej masowym) – podczas gdy tamten jest łatwiejszy w piciu, ale i bardziej wyważony i mineralny, tutaj mamy do czynienia od razu z eksplozją świeżych owoców. Wino sprawia orzeźwiające wrażenie; nadaje się na upały.