Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Sześć win z Nowego Świata – po dwa tytuły z Chile, Nowej Zelandii i USA. W zestawie znajdują się dwa sauvignon blanc, jedno z Ameryki Południowej, drugie ze słynnego regionu Marlborough. Białe wina uzupełnia amerykańskie, dojrzewane w beczce chardonnay. Czerwienie to cabernety z USA i Chile oraz nowozelandzki pinot noir. Popularne odmiany nowoczesnych, nowoświatowych wydaniach to świetny sposób na poznanie winiarstwa spoza Europy.
Bardzo aromatyczne, świeże i nowoświatowe sauvignon blanc pochodzące z doliny Casablanca - stosunkowo młodego regionu znanego głównie z produkcji chrupkich win białych z sauvignon blanc i chardonnay. W nosie dzieje się sporo. Znajdziemy dużo kwiatów i owoców tropikalnych takich jak marakuja czy papaja. W ustach dochodzi przyjemny, migdałowy posmak i kremowość, którą równoważy mineralność i odświeżająca kwasowość prowadząc do trwałego i czystego finiszu. Podawać do grillowanych ryb i owoców morza, koziego sera i przystawek.
Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Styl klasyczny dla Doliny Maipo, porównywanej z Bordeaux, ze względu na podobny, choć cieplejszy klimat i optymalne warunki glebowe dla caberneta właśnie. Głęboka, purpurowa suknia. Wśród aromatów obecne są jagody, cynamon i lukrecja. W ataku słodkawe nuty karmelu, ładnie przechodzą w cierpką porzeczkę. Wyważony, zaokrąglony posmak beczkowy.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough - regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Po lekkim oszołomieniu wybitnym białym winem z Nowej Zelandii, świat pokochał tutejsze pinoty! Ta arystokratyczna i kapryśna odmiana w ojczyźnie kiwi święci triumfy. Pinot aromatyczny, poezja czerwonych owoców. Barwa przejrzystej czerwieni z refleksami jasnorubinowymi. Wśród czytelnych zapachów można wyróżnić: galaretkę wiśniową, żurawiny i truskawki z eleganckimi akcentami skóry. Kapitalnie orzeźwiające na języku, niepostrzeżenie wsparte taninami z beczki. Trwały posmak wieńczy dzieło. Można próbować z cielęciną albo pieczonym drobiem.
Absolutna klasyka kalifornijskiego winiarstwa i tamtejsza specjalność w kategorii win białych – czyli pełne, dojrzewające w beczce chardonnay. Nie jest to jednak przykład wina zdominowanego przez charakterystyczne elementy dębowe. W nosie wciąż dominuje owoc spod znaku ananasa i karmelizowanych gruszek, z wyraźnym waniliowym akcentem. Suknia koloru złota pozostawia na ściankach kieliszka gęste łzy będące zwiastunem mocnej budowy wina. W ustach pełne, o gładkiej, kremowej teksturze, z delikatną słodyczą drewna i bardzo łagodną kwasowością. To wino, schłodzone do temperatury ok. 12 stopni będzie świetnie pasować do cięższych dań na bazie ryb i owoców morza, cielęciny i szparagów w sosie holenderskim.
Klasyka kalifornijskiego winiarstwa w swoim typowym wydaniu, czyli słoneczny cabernet o intensywnym aromacie i zdecydowanym smaku. Nos obfituje w nuty dojrzałych wiśni, śliwek, fiołków i suszonych owoców wzmocnionych wyraźnie wyczuwalnymi aromatami wanilii i czekolady pochodzącymi z dębowych beczek. Na podniebieniu dzieje się dużo. Jest wyraźna, ale nieostra tanina, przyjemna i łagodząca kwasowość oraz gładki, soczysty i konsekwentny finisz dając w rezultacie bardzo pijalne wino, które powstało właśnie po to by się nim cieszyć bez zbędnego namaszczenia.