W zestawie Wybitna Szóstka na Wiosnę znajdziemy chilijskie cabernet o zdecydowanym, owocowym charakterze, wyważone, beczkowane wino z podnóży góry Conero, wznoszącej się na adriatyckim wybrzeżu nieopodal Ankony oraz rasowy médoc z równą proporcją merlota i caberneta. Dopełnieniem zestawu jest autorskie wino z małej bodegi w południowej Hiszpanii, w bardzo nowoczesnej odsłonie Sein – kupaż kościstego z natury sangiovese z finezyjnym merlotem oraz wizytówka i definicja stylu i nowoczesnego konceptu wina młodego enologa, czyli połączenie bogactwa południowej części Doliny Rodanu w spójną całość. Te codzienne wina z całą pewnością sprawdzą się podczas świątecznych spotkań, w akompaniamencie potraw mięsnych oraz długo dojrzewających serów.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Rasowy Médoc, dzięki dosyć równej proporcji merlota i caberneta, całkiem przystępny i wyważony. Tradycyjna winifikacja z powolną maceracją gwarantuje wysyconą barwę i dobry ekstrakt. Wino dojrzewało w tradycyjnych kadziach cementowych, a tylko 30% w dębowych beczkach. Eleganckie aromaty czarnej porzeczki i aronii przeplatają się z nutami tostowymi oraz korzennymi lukrecji i cynamonu. W ustach czytelne, lecz gładkie taniny, rześkie w smaku, z nieco dymną końcówką. Genialne przy stole, pasuje idealnie do grillowanej wołowiny, lubi oczywiście kuchnię francuską, ale i włoską.
Autorskie wino z małej bodegi w południowej Hiszpanii w bardzo nowoczesnej odsłonie. Ascetyczna i intrygująca etykieta sugeruje, że liczy się to co jest w środku, bardziej „być” niż „mieć”. I Sein jest właśnie tego dowodem. Wyrazisty charakter gwarantuje selekcja gron shiraz i lokalnej odmiany monastrell ze starych krzewów o niskiej wydajności. Do tego rok leżakowania w beczkach. Głęboka purpura sukni kryje korzenne nuty cynamonu, goździków i kakao złagodzone owocowością. Aksamitne w dotyku i przyjemnie miękkie na podniebieniu.
Wyważone, beczkowane wino z podnóży góry Conero, wznoszącej się na adriatyckim wybrzeżu nieopodal Ankony. Świadome użycie tradycyjnych, wielkich beczek spowodowało zachowanie świeżości smaku i atrakcyjnych aromatów owocowych. Piancarda leżakowała w nich blisko półtora roku oraz sześć miesięcy w butelce. Charakteryzuje się soczystą, purpurową suknią i delikatnymi łzami w kieliszku. Wśród aromatów suszone żurawiny i pestka wiśni. W tle akcenty cygarowe i skórzane. Na podniebieniu żywe, lekko ściągające i zrównoważone.
Słoneczny cabernet o zdecydowanym, owocowym charakterze. Jest to odmiana, która zdominowała ten jeden z najważniejszych regionów winiarskich Chile, stanowiąc aż 43% areału wszystkich winogradów doliny Maipo. Wino reprezentuje typowy styl charakteryzowany przez intensywne aromaty świeżych i przetworzonych ciemnych i czerwonych owoców podkręconych pieprzno-tytoniowymi nutami w tle. Bardzo dobrze zrównoważone w ustach. Jest pełne, konsekwentne i soczyste, z miękką i krągłą taniną. Można podawać do wielu potraw na bazie czerwonego mięsa, a w szczególności do wołowiny.
Styl, jakiego mogłyby pozazdrościć dużo droższe wina. A przy tym duża klasa i wyczucie w połączeniu kościstego z natury sangiovese z przyjemnie aromatycznym i finezyjnym merlotem. Owocowość korzysta z dobrodziejstw krótkiego starzenia w beczkach z francuskiego dębu. Wino w kieliszku ma klarowną gładkość i cieszy oko rubinowo-fioletową barwą. Ledwie 13 % alkoholu to optimum dla lekkości owocowych niuansów. Sporo dzieje się w bukiecie. Jest i miejsce dla wiśni, śliwek, ale też dla aromatów przyprawowych, lekko dymnych i herbacianych. W ustach harmoniczne, z nienachalnymi garbnikami i kwasowością. Bardzo pijalne solo i przydatne w kuchni. Doskonale sprawdzi się w zestawieniu z dziczyzną i dobrze przyprawionym drobiem, a także z dojrzałymi serami.
Nazwa znacząca, cały Xavier, cały on. Wizytówka i definicja stylu oraz nowoczesnego konceptu wina młodego enologa: ujęcia całego bogactwa południowej części Doliny Rodanu w jedno! Częściowo leżakowane w dębie. W nosie istna bomba aromatów. Intensywnie ciemna purpura. Feeria zapachów słodkich, ciemnych owoców, do tego białe kwiaty i sporo akcentów korzennych, nawet balsamicznych. W ustach miękkie, soczyste, z delikatną i wygładzoną taniną. Do sera lub drobiu.