Zacna Hiszpania to trzy czerwone wina wytrawne. Wycieczkę do pięknego świata krwistych czerwieni rozpoczniemy od tempranillo z regionu Ribera del Duero. Kolejnym przystankiem będzie bogate, optymalnie dojrzałe Sardasol Reserva, będąca kompozycją odmian bordoskich z tempranillo. Całość zestawu dopełnia wino pochodzące z owoców lokalnej odmiany tinta de toro (blisko spokrewnionej z tempranillo). Co ciekawe, ma ono kilkuletni potencjał starzenia, co przypominamy, spotykane jest raczej nieczęsto. Zacna Hiszpania świetnie sprawdzi się do przystawek, grillowanego mięsa czy warzyw oraz dojrzałych serów.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Wstęp do pięknego świata win czerwonych z regionu Ribera del Duero. Wino po fermentacji alkoholowej oraz jabłkowo-mlekowej, która ma na celu złagodzenie kwasowości, dojrzewało pięć miesięcy w beczkach dębowych, zarówno z dębu francuskiego, jak i amerykańskiego. Wino powstało na bazie szczepu tempranillo, jak przystało na ten region. Dwudziestoletnie krzewy wzrastają na gliniasto-piaszczystych glebach. W kieliszku wino ma intensywny rubinowy kolor. W nosie dominują aromaty czerwonych owoców, z ziołowym sznytem. Smak jest zbalansowany, owocowy, ze zintegrowaną kwasowością i przyjemną taniną.
Bogate, optymalnie dojrzałe, to właściwe określenia wina typu reserva. Osiemnaście miesięcy leżakowania w beczkach dębowych i drugie tyle w butelce nadało mu ów poważny i elegancki charakter. Jednak istotna jest też kompozycja odmian bordoskich z tempranillo, udana i dająca świetne rezultaty właśnie w regionie Nawarry. W kieliszku widać gęste łzy, oraz karmazynowy, chwilami nawet ceglasty kolor. Wyczuwalny jest złożony, trwały i intensywny bukiet. Początkowo kawowy i tytoniowy, dalej pojawiają się powidła i zioła, a także wiśnie w likierze. Apetyczność zapachu przekłada się na gładki dotyk wyszlifowanego garbnika. Wino pozostawia długi posmak. Może pasować do twardych serów i pieczeni.
Wino pochodzące z owoców lokalnej odmiany tinta de toro (blisko spokrewnionej z tempranillo). Dojrzewa 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Ma intensywny, fioletowy kolor. Aromaty śliwek, ziół oraz wędzonego mięsa. W ustach jest soczyste, skoncentrowane, wyczuwalne są tu nuty wanilii oraz wędzarni. W finiszu na sile nabierają taniny, pojawia się także akcent czarnego pieprzu. Carodorum ma kilkuletni potencjał starzenia.