Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Mało znaną gminę Piekenierskloof charakteryzuje surowy klimat i górskie siedlisko o sporym kącie nachylenia winnic. Tu pinotage zyskuje szczególnie na intensywności aromatów. Wzbogacony został długim, ponad rocznym okresem dojrzewania w beczkach. Te zaś w różnym wieku, z przewagą nowych, głównie z subtelnego dębu francuskiego. Stąd bukiet złożony i rozmaity, od przypraw korzennych i skórki pomarańczowej, po przetwory z głogu i jagód. Na podniebieniu charakterne, cygarowo dymne, ale też słodkie owocem i nade wszystko gładkie w dotyku. Długi finał, raczej korzenny w swym charakterze. Trunek tego ciężaru można już spokojnie podać do porządnego kawałka steku albo aromatycznej pieczeni z grillowanymi warzywami.